Român trimis cu forţa în America pentru şpagă. Departamentul de Stat al SUA îl acuză că a dat mită unor agenţi în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au dispus miercuri, 2 august, extrădarea în SUA a unui cetăţean român ce este vizat într-un dosar de corupţie instrumentat peste Ocean. Românul nu a fost de acord cu extrădarea.

Daniel Emil Popescu se află în vizorul autorităţilor din SUA de la începutul acestui an, pe numele său fiind emis un mandat de arestare de către Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Virginia de Est, prin judecătorul magistrat Ivan D. Davis. În luna iunie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi l-au reţinut pe Popescu, care are domiciliu în Vaslui. Acesta a fost prezentat judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi  şi arestat într-o şedinţă secretă. După ce au judecat cazul său, magistraţii ieşeni au dispus ca Popescu să fie trimis în SUA pentru a fi cercetat.

„Constată că persoana extrădabilă, Popescu Emil-Daniel, nu a consimţit la predare. Dispune extrădarea şi predarea persoanei extrădabile, POPESCU EMIL-DANIEL, aflată în stare de arest în C.R.A.P. din cadrul I.P.J. Iaşi, către autorităţile competente ale Statelor Unite ale Americii, respectiv Tribunalului Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al Statului Virginia, în dosarul cu număr de referinţă 1:17 – CR-052, în vederea judecării penale pentru comiterea, conform rechizitoriului emis de Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Est al Statului Virginia

Mită în Irak

Potrivit unor surse judiciare, în SUA, bărbatul de 49 de ani este cercetat pentru „infracţiuni de conspiraţie la încălcarea Legii privind mita“, fiind acuzat că a mituit doi angajaţi guvernamentali din SUA. În anii 2010-2011, românul era reprezentant al unei firme din Irak în cadrul unor negocieri ce erau purtate cu agenţi guvernamentali americani privind închirierea unui imobil. Imobilul era deţinut de către o persoană juridică din Irak, iar chiriaşul era Guvernul SUA. Alături de alte două persoane, nenominalizate în mandatul de arestare trimis în România, Popescu ar fi mituit doi angajaţi guvernamentali americani pentru supraevaluarea chiriei imobilului. În urma intervenţiei românului, Guvernul SUA ar fi închiriat acel imobil cu 665.000 de dolari, în condiţiile în care, anterior, aceeaşi proprietate fusese închiriată unei alte firme cu doar 124.000 de dolari. „În acest moment, cetăţeanul român se află în arest preventiv“, a precizat procurorul Iulian Ispir, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Daniel Emil Popescu a lucrat până în anul 2004 în Armata Română, fiind eliberat din funcţie după aproximativ 20 de ani de ani de activitate, la cerere. După ce a plecat din armată, Popescu a fost angajat la o firmă extrem de controversată din SUA: DynCorp. Despre această societate, în 2009, Forbes scria că este marea câştigătoare a războaielor din Irak şi Afghanistan. La momentul respectiv, scria sursa citată, DynCorp realiza jumătate din încasările anuale de 3,1 miliarde de dolari din contractele încheiate cu statul american, referitoare la operaţiunile din cele două ţări. De altfel, numele DynCorp apare în mai multe materiale ale presei americane în care se fac referiri la fapte de corupţie sau alte acte ilegale. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite