Povestea Alinei Tacu, nepoata lui George Emil Palade, una dintre puţinele femei acceptate vreodată să lucreze pentru emirul din Kuweit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara de engleză şi lingvista Alina Tacu, nepoata lui Emil Palade FOTO Arhiva personală
Profesoara de engleză şi lingvista Alina Tacu, nepoata lui Emil Palade FOTO Arhiva personală

Alina Tacu, nepoata profesorului George Emil Palade, laureat al premiului Nobel pentru Medicină, a fost acceptată să predea limba engleză familiei emirului din Kuweit şi este una dintre cele patru femei primite vreodată la catedra Forţelor Armate dintr-o ţară arabă.

Alina Tacu (43 de ani), profesoară de limba engleză la Ministerul Apărării din Kuweit, a crescut într-un mediu cultural în care a cunoscut personalităţi ca poetul George Lesnea sau profesorul George Emil Palade.

„Am fost un copil privilegiat. La 9 ani am debutat poetic la concursul «Nicolae Labiş», unde am câştigat premiul naţional de poezie pentru copii. Din nefericire, asupra familiei mele a plutit mereu norul unui blestem. Tatăl meu fost condamnat politic de la vârsta de 17 ani pentru atitudinea anticomunistă, a fost nevoit să ceară azil în Statele Unite. Acolo ne aştepta unchiul meu, George Emil Palade. Acest gest a atras năpasta asupra noastră. Aparent cooperant, statul comunist a lovit pe la spate şi fratele meu, un băiat perfect sănătos şi sportiv, a murit fulgerător şi misterios în numai câteva ore. Ulterior, justiţia din România a decis că a fost ucis de Securitate“, îşi aminteşte Alina Tacu, care acum locuieşte în oraşul Salmyia, din apropierea capitalei kuweitiene, Kuweit City.

PROPUNEREA CARE I-A SCHIMBAT VIAŢA

În 2007, Alina Tacu, absolventă a Facultăţii de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a primit un telefon care i-a schimbat viaţa: o ofertă de a merge la un interviu pentru un post în Kuweit. A ezitat puţin, dar a acceptat, în cele din urmă. Şi-a amintit că cel mai mare vis al său rămâne dorinţa de a călători în lume. Odată ajunsă în Kuweit, Alina Tacu s-a simţit singură într-o lume a bărbaţilor şi, deşi şocul sosirii în acel loc îndepărtat a fost enorm – căldura, cutumele, restricţiile sociale şi religioase, banii – a acceptat provocarea. Profesional, a trebuit să o ia de la zero. O perioadă a fost învăţătoare într-o grădiniţă de lux şi s-a trezit brusc de la catedra de lector universitar, în clase cu desene pe pereţi.

În Kuweit, am început ca învăţătoare într-o grădiniţă de lux, pe curriculum britanic. Dintr-o dată, m-am găsit, de la lector în amfiteatre, în clase cu desene «a, b, c» pe pereţi. Am avut o asistentă indiancă ce m-a ajutat enorm să înţeleg «ce şi cum-ul» cerinţelor educaţionale în Kuweit. Experienţa cu elevii mici a fost unică“, mărturiseşte Alina Tacu.

PRIMA EXCEPŢIE DIN ISTORIA UNEI ŞCOLI

Şi-a dorit, însă, să predea adulţilor şi a căutat permanent un loc de muncă care să-i ofere această şansă. I s-a propus, în cele din urmă, în 2008, un curs de seară la Universitatea Americană din Kuweit (AUK), unde a predat comunicarea eficientă în afaceri unor studenţi arabi din toate ţările Orientului: egipteni, libanezi, iordanieni, palestinieni.

Apoi, în 2009, a fost contactată de British School of Kuwait (BSK), şcoala din Kuweit cel mai bine cotată, pentru un post în administraţie. Dar, pentru că cei de acolo au fost impresionaţi de pregătirea sa şi de engleza vorbită, au invitat-o să ţină o lecţie demonstrativă. Printre elevi, se afla şi nepoata emirului.

„Verdictul elevilor a fost decisiv şi cu simpatia lor am fost acceptată să predau engleza elevilor de liceu într-o şcoală extrem de exigentă în a face angajări şi care excludea aducerea altor vorbitori de limbă engleză decât britanici, în timp ce în privinţa non-nativilor nici nu se punea problema. De altfel, mi s-a şi spus că am fost prima excepţie în istoria şcolii. Deşi mă simţeam «elefantul roz» din camera profesorilor, am rămas în şcoală şi am predat copiilor ambasadorilor, corpului diplomatic, managerilor de mari firme, şeicilor şi familiei emirului“, îşi aminteşte Alina.

EVOLUŢIE RAPIDĂ

Firea sa prietenoasă şi deschisă a părut să prindă formidabil la arabi. După doi ani de muncă extenuantă, timp în care preda şi până la 12 ore pe zi, i s-a oferit un job full-time la „United Arab Institute“ din Kuweit.

La scurt timp de la angajarea sa la institut, în 2011, Alina a ajuns asistenta coordonatorului departamentului de engleză şi, în 2013, un alt institut, "Technology Domain Institute", i-a propus să le fie coordonatorul departamentului lor de engleză. A acceptat, întrucât era o nouă provocare, trebuia să preia departamentul de la bază şi să-l „crească“.

Alina este membră "Toadmasters International", o organizaţie non-profit care gestionează cluburi de oratorie din întreaga lume, cu scopul de a-şi ajuta membrii să-şi dezvolte abilităţi de vorbit în public şi de leadership. Anul trecut, în noiembrie, a câştigat cu echipa clubului „Active Minds“ trofeul campionatului naţional de dezbateri. 

KUWEIT, CEA MAI LIBERALĂ ŢARĂ MUSULMANĂ

Alina Tacu se întâlneşte des cu stereotipiile legate de locul şi rolul femeii în societatea arabă, ca femeie care profesează într-o lume dominată de bărbaţi.

„Kuweitul este numărul trei în topul celor mai liberale ţări musulmane. Lucrurile evoluează rapid, femeile îşi fac o carieră şi, după cum vedeţi, chiar eu sunt un exemplu relevant al acestei emancipări. Tot mai multe femei sunt acceptate în poziţii de lider (la urma urmei, în clasă, profesorul este lider). Femeile studiază, profesează şi sunt apreciate“, spune profesoara de limba engleză.

O FEMEIE, PRINTRE OFIŢERII FORŢELOR ARMATE DIN KUWEIT

La începutul anului 2014, o fostă colegă din America a insistat ca Alina Tacu să meargă la un interviu de angajare la Ministerul Apărării din Kuweit. Mai mult de dragul experienţei, Alina s-a prezentat.

Acolo, a întâmpinat aceleaşi fixaţii naţionaliste ca peste tot în Kuweit: se angajează doar vorbitori nativi. Interviul s-a desfăşurat undeva în deşert, într-o „zonă restricţionată“, la o bază militară cu avioane, plase de camuflaj şi o poartă păzită de soldaţi cu mitralierele încărcate. Era baza Forţelor Aeriene Kuweitiene.

Interviul a fost, de fapt, o lecţie demonstrativă. Mi s-au dat 45 de minute să pregătesc o lecţie. Manualul de nivelul 18 avea o lecţie strict pe terminologie militară şi alte trei pe engleză generală. Am fost gata în 15 minute. Invitată să ţin lecţia, am intrat în sala de conferinţe unde, în jurul mesei erau aliniaţi domni în uniforme cu multe stele şi distincţii“, povesteşte Alina Tacu.

S-a prezentat, apoi s-au prezentat şi ei: maiorul cutare, locotenentul colonel cutare, generalul cutare.

M-am amuzat cum, la început, domnii ofiţeri stăteau înţepaţi ca la raport, iar după 15 minute deja interacţionam, râdeam şi glumeam. Am ştiut de cum am terminat lecţia că voi primi oferta. A doua zi m-au sunat şi au confirmat cerându-mi să încep imediat“, spune profesoara.

ALINA TACU PREDĂ PENTRU GARDA EMIRULUI, ARMATĂ, MARINĂ, FORŢE ANTI-TERO, POLIŢIE

La Ministerul Apărării din Kuweit, Alina Tacu are trei lecţii de engleză generală şi una specializată pe limbaj şi tehnologie militară şi predă din 35 de cărţi unor ofiţeri de rang înalt care urmează să fie staţionaţi în baze din America şi Europa. Dar, deşi este Institutul Forţelor Aeriene, profesoara are şi studenţi din restul forţelor armate: garda emirului, armată, marină, forţele anti-tero şi chiar din poliţie. Prezenţa cursanţilor este obligatorie, altfel sunt ameninţaţi cu retrogradarea.

„Cum în familia emirului este aproape obligatoriu ca tinerii urmaşi să servească în armată, avem mulţi studenţi şeici. Profesorii sunt evaluaţi direct de studenţi şi după rezultatele fiecăruia dintre ei ulterioare, examenelor de final de carte. În plus, avem săptămâni când nu predăm şi ne ocupăm de dezvoltare curriculară şi profesională. Ne aflăm, mai ales acum, în faţa provocării de a schimba curriculum-ul şi lucrăm la extindere şi update“, precizează Alina Tacu.

NU SE CONSIDERĂ IMIGRANT ÎN KUWEIT

Tânăra cu origini ieşene recunoaşte că lipsa prejudecăţilor a ajutat-o, în primul rând, să reuşească într-o lume dominată de bărbaţi şi într-o cultură total diferită de cea din care venea. Cea mai mare surpriză a avut-o în armată. Nu se aştepta să i se arate atât de mult respect. Cu puţini ani înainte de a începe să lucreze la Ministerul Apărării din Kuweit, nu se concepea să existe femei profesor în lumea militară. Nu li se permitea nici soţiilor de ofiţeri să calce în bază.

Alina Tacu nu regretă că a plecat într-o ţară atât de îndepărtată, dar nici nu se consideră imigrant în Kuweit, ci doar o persoană care locuieşte temporar în altă ţară decât cea natală. Îşi aminteşte că atunci când a ajuns pentru prima dată în Kuweit a fost luată de val şi spune despre această ţară că este atât de cosmopolită, încât interacţionezi foarte uşor cu personaje din toate culturile. În timp, a învăţat, însă, că pe cât de uşor îţi faci prieteni, pe atât de uşor îi pierzi. Acum are foarte puţini prieteni.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite