Iaşi: 6.000 de lei, cel mai scump masterat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: 6.000 de lei, cel mai scump masterat
Iaşi: 6.000 de lei, cel mai scump masterat

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi are cele mai puţine oferte pentru tinerii care doresc să se specializeze

Cele cinci universităţi de stat din Iaşi îşi scot la bătaie în fiecare an noi specializări la master pentru a atrage absolvenţii de facultate.

Universitatea „Al. I. Cuza” (UAIC) are cele mai multe mastere acreditate din Iaşi, cu 144  de specializări şi 9.954 de locuri. Cele mai căutate sunt la Administrarea Afacerilor şi Management, unde taxa pentru cei doi ani de studiu se ridică la 6.000 de lei. „Cele  mai solicitate mastere sunt în domenii precum psihologie, filozofie şi economie. Din acest motiv am solicitat la specializările fiecărui domeniu locuri în plus la cele cu taxă de la ID”, a declarat Vasile Işan, rectorul UAIC.

Cele mai puţine mastere sunt disponibile la Facultatea de Teologie Catolică, unde există o singură specializare. Pe locul doi în ierarhia numărului de locuri disponibile pentru masteranzi se află Universitatea Tehnică „Ghe. Asachi“, cu aproximativ 4.300. Taxele de şcolarizare variază în funcţie de facultăţi, masteranzii scoţând din buzunar între 2.000 şi 4.000 de lei. La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ (UMF) din Iaşi  cele mai multe înscrieri s-au înregistrat la Management şi Marketing Farmaceutic, unde taxa este de 3.200 de lei pe an.  Rectorul Vasile Astărăstoae susţine că sunt mai puţine mastere pentru că universitatea nu funcţionează după sistemul Bologna.


Cei care doresc să-şi continue studiile la Universitatea de Silvicultură, Agricultură şi Medicină Veterinară au de ales între cele 23 de specializări de la cele patru facultăţi. În total sunt 416 de locuri la buget şi 210 la taxă. Suma percepută pe an nu depăşeşte 3.000 de lei. Artiştii au la dispoziţie  250 de locuri la mastere, la Universitatea „George Enescu”. Taxa de şcolarizare, de 1.800 de lei, este cea mai mică din Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite