Mărturie din iadul infecţiilor spitaliceşti. Cum a păcălit moartea o tânără infectată cu stafilococul auriu într-un spital din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana-Maria Strat, tânăra care se luptă de patru ani cu stafilococul auriu FOTO Arhiva personală
Ana-Maria Strat, tânăra care se luptă de patru ani cu stafilococul auriu FOTO Arhiva personală

Cinci zile petrecute în Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George Georgescu” din Iaşi i-au schimbat definitiv viaţa unei tinere din judeţul Vrancea. Ana-Maria Strat susţine că a contractat aici trei bacterii periculoase - stafilococul auriu, stafilococul pioceanic şi bacteria klebsiella – care i-au distrus piciorul drept.

Ana-Maria Strat (21 de ani) a fost internată pe 18 ianuarie 2012 la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George Georgescu” din Iaşi (IBCV) cu suspiciunea de stenoză a arterei renale drepte.

Pe 20 ianuarie, tânăra din judeţul Vrancea a fost supusă unei proceduri de angiografie renală realizată de dr. Igor Nedelciuc. După trei zile, cu toate că avea dureri, Ana-Maria a fost externată.

„După angiografie, la câteva ore, i-am spus medicului că simt dureri. Mi-a spus să stau liniştită că nu are ce să mă doară. După ce m-am externat, simţeam durerile şi mai puternice. Le-am spus părinţilor atunci că mor de durere şi m-au dus la Spitalul «Sf. Pantelimon» din Focşani. Acolo mi s-a dat un antibiotic şi un antiinflamator şi am mers acasă. A două zi mă simţeam şi mai rău, nu ştiam ce se întâmplă cu mine”, a precizat Ana-Maria Strat.

Tânăra a mai relatat că avea temperatură de 40 de grade Celsius şi frisoane. Părinţii au dus iar de urgenţă la spitalul focşănean, unde i s-a administrat în continuare antibiotic.

„La un moment dat am vrut să merg la baie şi atunci am văzut că din zona în care mi se făcuse angiografie se prelingea infecţia. Imi curgea puroi de acolo şi cobora pe picior”, a declarat pacienta.

Peste o săptămână, analizele de laborator efectuate la Focşani au arătat că este infectată cu stafilococul auriu, stafilococul pioceanic şi bacteria klebsiella. În câteva luni, bacteriile i-au lovit organismul atât de puternic, încât a stat 10 zile în comă profundă, cu sepsis sever, suferind două stopuri cardio-respiratorii.

Ana-Maria a relatat că, în ultimii patru ani, a stat mai mult în spitale decât acasă. Internată în mai multe centre medicale din ţară, unde i s-au efectuat 53 de intervenţii chirurgicale la nivelul piciorului drept, pacienta a auzit de mai multe ori că nu mai are şanse de supravieţuire, însă nu a renunţat să creadă că se poate salva.

strat_arhivapersonala

În prezent, pacienta are piciorul drept decopertat în proporţie de 90% pentru că stafilococul auriu îi distruge ţesutul şi muşchiul, cu toate că se află sub tratament. În plus, pacienta a dezvoltat o serie de complicaţii la nivelul inimii, ficatului şi plămânilor din cauza infecţiei aflate în corp.

Cazul tinerei a ajuns şi la Colegiul Medicilor Iaşi, acolo unde, potrivit Anei, i s-a explicat că procedura medicală a fost executată corect şi că, dacă vrea dreptate, să se adreseze justiţiei. Până acum pacienta nu a acţionat institutul în instanţă, dar a precizat că în cel mai scurt timp va recurge la această soluţie pentru a-şi recupera cheltuielile pe care le-a avut cu spitalizarea în ultimii patru ani şi pentru a acoperi măcar o parte din costurile vieţii nenorocite la care a fost condamnată.

Doctorul care i-a făcut Anei angiografia renală susţine că pacienta nu s-a îmbolnăvit în spitalul ieşean, ci în altă unitate medicală. Dr. Igor Nedelciuc consideră că a efectuat corect manevra şi că nu a pus în pericol viaţa pacientei.

„Pacienta s-a externat de la noi în condiţii bune. Nu sunt de acord cu părerea pacientei potrivit căreia s-a infectat după ce a fost internată la noi. Eu cred că ea a mai fost prin alt spital din Focşani unde a fost operată, infecţia fiind probabil luată de acolo. În plus, eu am dat explicaţii scrise la Colegiul Medicilor referitoare la procedura medicală. Concluzia a fost că angiografia s-a efectuat corect. Cred că şirul de probleme a apărut după o altă spitalizare”, a declarat medicul.


Citeşte şi:

De ce ascund medicii români infecţiile nosocomiale?

Cum a fost ignorată sămânţa scandalului HexiPharma, la Cluj, în 2013. Istoria unei interpelări fentate de ex-ministrul Sănătăţii, Nicolaescu

Moartea patronului Hexi Pharma. Ce se ştie până acum. Paznici: Dan Condrea a plecat supărat de acasă. Doi martori au văzut momentul impactului

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite