Iaşi: Roadster-unicat, subiect la lucrarea de licenţă (UPDATE) (GALERIE VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maşina a fost realizată în şase luni la Facultatea de Mecanică

Creatorii automobilului,  patru studenţi, povestesc pentru „Adevărul de Seară” despre primul concept-car de producţie autohtonă.

La începutul anului, Ovidiu Hurduc (24 de ani), Vlad Gheorghiţă (24 de ani) Ionuţ Chirica (24 de ani) şi Ovidiu Trofin (29 de ani), studenţi la universitatea ieşeană, au pornit într-o cursă contra cronometru pentru construirea de la zero a primului roadster de producţie autohtonă, care urma să reprezinte, în acelaşi timp, şi subiectul lucrării de licenţă. A fost un pariu pe care tinerii, ajutaţi de profesorul Gabriel Ursescu, l-au pus cu timpul şi resursele financiare.

Ieri la amiază, cu emoţii mari, dar cu temele făcute, studenţii au susţinut proba orală a examenului de licenţă. Tema pe care au susţinut-o în faţa comisiei a fost despre cum a prins viaţă maşina sport DV/DT, copilul de suflet al studenţilor de la Mecanică. După aproximativ o oră, tinerii şi-au făcut apariţia în aplauzele publicului, vădit emoţionaţi. Proaspeţii ingineri în mecanică au luat prelata de pe capodopera pe patru roţi. „Maşina este botezată după formula acceleraţiei şi sperăm ca săptămâna viitoare să reuşim să o înregistrăm ca marcă”, a spus Ionuţ Chirica.

Un vis devenit proiect de licenţă

Imboldurile necesare construirii primul roadster moldovenesc le-au primit de la profesorul Ursescu. „Tot timpul ne spunea «Hai, măi, băieţi» iar noi, «Da, domnu’ profesor», şi aşa am reuşit să terminăm”, povesteşte Ovidiu Trofin, „bătrânul“ echipei. Dacă pentru studenţi construirea maşinii a pornit mai mult dintr-o joacă, dar şi din dorinţa de a realiza ceva special pentru examenul de licenţă, pentru profesorul Gabriel Ursescu, coordonatorul proiectului, a fost un vis devenit realitate. „Nu m-am gândit niciodată să iau proiectul ăsta în joacă pentru că-mi doream de foarte mult timp să realizez acest gen de maşină. Nu aveam însă cum să fac acest lucru singur“, spune cadrul didactic.

Generaţie de generaţie însă, Gabriel Ursescu a aşteptat răbdător să apară oamenii care să-l ajute să-şi îndeplinească  visul. „Cred că într-un final, Dumnezeu a fost cel care ne-a adunat pe toţi la un loc pentru că fără ei nu aş fi reuşit niciodată. Dacă peste partea financiară mai puteam trece, peste componenţa echipei nu. Aveam nevoie de nişte oameni pasionaţi de această meserie şi foarte curajoşi“, mai spune Ursescu.

Cu notele maxime asigurate şi cu admiraţia colegilor, cei patru tineri îşi vor lua „copilul“ acasă în Vaslui. Nu se vor opri însă aici. Intenţionează să pună pe picioare un atelier serios în care DV/DT să fie produs într-o serie limitată şi în care să ia naştere şi alte modele la fel de exotice.

Realizată din multe donaţii

O parte dintre componentele maşinii au fost primite de băieţi cu titlu de cadou. Maşina este echipată cu un motor de BMW modificat, are 170 de cai putere, oficial, şi 600 de kilograme. Caroseria este din fibră de sticlă.

Imagini de la lansarea DV/DT în parcarea Facultăţii de Mecanică:

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/dvdt09.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/dvdt09.jpg width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/dvdt011.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/dvdt011.jpg width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/dvdt013.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/dvdt013.jpg width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

url=/editor_files/Flash/Locale/Iasi/dvdt017.flv iurl=/editor_files/Image/locale/iasi/dvdt017.jpg width=400 height=300 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite