Vezi comunele din Iaşi cel mai afectate de nivelul crescut de substanţe nocive aflate în apa din fântâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tânăr de la ţară bea însetat apă dintr-o fântână
Un tânăr de la ţară bea însetat apă dintr-o fântână

Jumătate de milion de persoane din judeţul Iaşi sunt informaţi cu privire la pericolul substanţelor toxice din fântâni.

Locuitorii din cel puţin nouă mari comune din judeţul Iaşi beau apă toxică din fântâni. Educaţia proastă îi împiedică să conştientizeze pericolele la care se expun în mod inconştient.

Şefii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi au iniţiat o campanie prin care încearcă să le explice ieşenilor din mediul rural că riscă să se îmbolnăvească de boli grave dacă nu se asigură că apa de la fântâni este sigură din punct de vedere microbiologic. Localităţile vizate sunt Leţcani, Miroslava, Scobinţi, Şcheia, Mironeasa, Voineşti, Deleni, Grajduri şi Cotnari, unde s-a înregistrat un nivel ridicat de nitraţi în apă.

Apa toxică din fântâni bagă bebeluşii din Iaşi în spital

Oficialii de la Mediu susţin că principalii vinovaţi pentru această situaţie sunt chiar localnicii. „Cunosc obiceiurile şi realităţile din judeţ şi mărturisesc că modul în care se gestionează deşeurile nu este deloc cel mai corect. Primăvara, cetăţenii fac curat în grajduri, încarcă mizeria şi o transportă pe primul fir de iarbă care le iese în cale sau îl aruncă în prima gârlă", spune Dănuţ Pirchiu, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi.

Sugarii, cel mai expuşi

Pentru a preveni creşterea concentraţiei cu nitriţi şi nitraţi din fântâni, cei de la Mediu au de gând să amenajeze prin comune platforme de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere şi să planteze perdele forestiere de protecţie.

Specialiştii susţin că prezenţa în cantităţi peste limitele admise a nitriţilor în apa de băut conduce la blocarea oxigenului din sânge, ceea ce afectează capacitatea respiratorie. Afecţiunea este deosebit de periculoasă pentru sugari, putând provoca moartea. La nivelul judeţului Iaşi, medicii au avut de îngrijit mai mulţi bebeluşi care au fost hrăniţi cu lapte praf dizolvat cu apa din fântâni. Statisticile arată că o situaţie alarmantă se găseşte în judeţul Vaslui, unde în jumătate dintre cele 86 de localităţi populaţia bea apă care-i pune sănătatea în pericol.

69 de localităţi în ţară

„Noi am atenţionat de fiecare dată populaţia prin medicii de familie asupra acestor parametri chimici necorespunzători din apă. Cel mai expuşi la îmbolnăviri sunt bebeluşii, însă şi la adulţi pot apărea intoxicaţii dacă ei consumă apă în mod frecvent din aceste surse", a declarat Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.

Citiţi şi:
Bebeluşii intoxicaţi cu nitriţi au fost externaţi

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi" se desfăşoară în 69 de localităţi din ţară vulnerabile la poluarea cu nitraţi şi este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 de milioane de euro.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a vedea cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite