Povestea emoţionantă a lui Călin. Copilul luptă cu o boală nemaiîntâlnită în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin, alături de tatăl lui, Bogdan Graur
Călin, alături de tatăl lui, Bogdan Graur

Băiatul de 5 ani din Iaşi suferă de tumoră cerebrală glioneuronală leptomeningeală difuză, o boală neclasificată încă oficial. Pentru a avea şansă, Călin trebuie să urmeze în Germania un tratament al cărui cost se ridică la 60.000 de euro.

Călin are doar 5 ani, dar deja a suportat cele mai dificile intervenţii medicale: trei operaţii pe creier şi una pe coloană. A început să se simtă rău din primăvara lui 2010, când vărsa şi acuza dureri de cap şi de picioare. Părinţii s-au alertat şi au apelat, în disperare de cauză, la sprijinul medicilor din ţară şi din străinătate.

Prima dată a fost internat în iulie 2010. Se dezechilibra des şi, într-un final, n-a mai reuşit să se ridice în picioare.

Diagnostic incomplet

A stat timp de o lună ţintuit într-un scaun cu rotile. După zeci de analize, medicii din Iaşi şi din Capitală n-au putut decât să-l diagnosticheze cu hidrocefalie. Practic, au constatat că lichidul care circula prin coloana vertebrală se acumula în cap şi risca să-l paralizeze. Diagnosticul a fost însă parţial şi n-a explicat toate simptomele.

A făcut apoi chimioterapie şi i-a fost plantat un dispozitiv pentru a-i prelua lichidul care-i inunda creierul şi a-l drena în stomac. A fost operat, greşit însă, la Spitalul „Bagdasar-Arseni" din Bucureşti.

„După operaţia pe coloană a făcut chimioterapie intravenoasă, a slăbit, îi căzuse tot părul şi a făcut o criză convulsivă. S-a decis că avea hipertensiune intracraniană şi era nevoie de un şunt ventriculoperitoneal, care să preia surplusul de lichid cefalorahidian. După ce i s-a pus acest şunt ne-am dat seama că operaţia a fost făcută în stil românesc, fără a avea o valvă care să regleze drenajul, aşa că după trei săptămâni de la intervenţie Călin începuse să se simtă din nou rău", povesteşte Bogdan Graur, tatăl lui Călin. Părinţii n-au stat cu mâinile în sân şi au luat legătura cu medici şi profesori din Germania, SUA, Turcia şi Austria.

Aşa au dat de doctorul Ioana Knoeller, neurochirurg român stabilit în Germania, care avea să le salveze copilul şi care i-a chemat la un control. Fără să stea pe gânduri, părinţii lui Călin s-au urcat cu acesta în avion şi au ajuns pe mâinile specialiştilor.

Lui Călin i s-a schimbat şuntul cu unul cu valvă, iar la a doua intervenţie medicii au reuşit să-i ia o biopsie bună de la tumora de la cap pe care au trimis-o la Bonn, acolo unde se află Centrul de Referinţă Tumorală.

Niciun alt caz în ţară

Medicii germani le-au comunicat părinţilor că micuţul lor suferă de tumoră cerebrală glioneuronală leptomeningeală difuză, o boală extrem de rară, neclasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care afectează patru băieţi dintr-un milion.

Nici în România şi nici în Germania n-a mai fost înregistrat un asemenea caz. În lume mai sunt cunoscute patru astfel de cazuri, toate descoperite în Italia după anul 2000. Singurul tratament care a reuşit să-i ţină în viaţă pe cei patru micuţi din Italia, şi de care va avea nevoie cu siguranţă şi Călin, este radioterapia. Aceasta însă va putea fi făcută doar după vârsta de 8 ani.

Are două surori

„Cei patru băieţei din Italia sunt prinşi într-un studiu şi pe baza acelui rezultat i-au pus lui Călin diagnosticul. Singura lui şansă este să facă radioterapie, de preferat în Germania unde sunt specialişti, nu vrem să mai fie supus unor intervenţii greşite în ţară cum a fost cea cu şuntul, însă acum este prea mic pentru a suferi această intervenţie. Medicii ne-au sugerat să aşteptăm să împlinească 8 ani şi apoi să începem radioterapia", mărturiseşte Bogdan Graur.

Din cauza costurilor imense pe care le presupune radioterapia în Germania, între 40.000 şi 60.000 de euro, părinţii lui Călin au început deja să colecteze fonduri, mai ales că mai au de îngrijit doi copii, pe Carla şi pe Daria, surioarele mai mici ale lui Călin.

__________________________________________

Ajutaţi-l pe Călin!

Tatăl lui Călin a înfiinţat în septembrie 2011 asociaţia „Călin luptă pentru viaţă". Toţi cei care doresc să-l ajute pe băiat să învingă o boală despre care se ştiu atât de puţine pot dona bani în conturile: RON: RO81RNCB0175124567850001; EUR: RO54RNCB0175124567850002.

„Facem tot ce este omeneşte posibil. Credem în ajutorul oamenilor, mai ales că am avut până acum sprijin de la două firme din Bucureşti care ne-au dat 20.000 de euro, bani pe care i-am folosit pentru operaţiile din străinătate. Sperăm şi de acum încolo în sufletul mare al celor de lângă noi"
, spune Bogdan Graur.

Neurochirurgii ieşeni mărturisesc că nu au auzit până acum de acest tip de tumoră şi că dezavantajul pe care îl are o boală neclasificată de OMS este că tratamentul se face mai mult „după ureche". „E ceva nou, deci nici tratamentul nu are cum să fie stabilit", spune doctorul Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Intră pe iasi.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite