Povestea ieşeanului „omorât“ de sistem. Şi-a văzut mama după 19 de ani din cauza unei erori birocratice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caz cu iz de telenovelă în Capitala Moldovei. Un bărbat de 31 de ani a intentat proces împotriva statului român după ce a fost declarat mort în primele luni de viaţă, fiind astfel privat de o viaţă normală în sânul familiei sale. El vrea acum să primească un milion de euro pentru toate necazurile pe care le-a suferit.

Povestea cutremurătoare a ieşeanului Gelu Pintilie începe în urmă cu 31 de ani, pe când bărbatul avea doar câteva luni de viaţă. Atunci, medicii au anunţat-o pe mama sa că ar fi mort, deşi acesta era în viaţă. Pintilie a rămas astfel în grija statului, fiind perindat prin mai multe cămine de copii.

„Medicul de familie a venit la mama mea şi i-a spus că am febră şi că trebuie să mă ducă la spital. Acesta m-a luat atunci şi m-a dus la Spitalul de distrofici de la Ungheni. N-am înţeles asta niciodată pentru că, din documentele pe care le-am obţinut eu ulterior, am aflat că aveam peste trei kilograme", a povestit Gelu Pintilie.

După ce mama sa a vrut să vadă ce se întâmplă cu fiul ei, a început chinul ieşeanului. Medicii de la Ungheni i-au spus femeii că băiatul său este mort şi incinerat. În acest timp, Gelu era transferat la un cămin de copii din Paşcani.  

Se vedea cu sora sa în fiecare zi fără a şti că sunt rude

Ajuns la adolescenţă, ieşeanul a început să facă verificari cu privire la originea sa. Atunci a aflat că mama sa trăieşte, însă, ironic, o altă greşeală birocratică avea să-l ţină departe de ea pentru încă cinci ani. Autorităţile i-au spus atunci că mama sa este plecată în Libia. „M-am bucurat atunci pentru că am crezut că părinţii mei o duc bine. Ulterior am făcut demersuri la ambasada României din Libia şi am aflat însă că acest lucru nu era adevărat", mai spune ieşeanul.

Pănă să ajungă la majorat, Gelu Pintilie a fost perindat prin mai multe cămine de copii. După ce statul l-a lăsat în voia sorţii, a trăit timp de doi ani pe stradă. „Trăiam prin parcări alături de alţi colegi de-ai mei de la cămin. Eram fugăriţi cu lopata de paznici", a mai spus Pintilie.

Viaţa sa s-a schimbat după ce a ajuns în grija unei asociaţii umanitare. Acolo a reluat căutările familiei sale, iar în 1999 a reuşit să dea peste mama sa. „Tot atunci mi-am văzut şi sora mai mare. A fost un moment foarte emoţionant pentru că eu o cunoşteam pe ea dinainte. Ea vindea la un magazin alimentar, iar eu o mai ajutam din când în când. Nu ştiam însă că suntem fraţi", a mai menţinat ieşeanul.

Vrea despăgubiri de un milion de euro

În urmă cu o săptămână, Gelu Pintilie a decis să acţioneze în instanţă statul român pentru toate necazurile prin care a trecut în viaţă. El mărturiseşte că a aşteptat atât de mult de la momentul în care a aflat adevărul şi până când a apelat la instanţă pentru că a vrut să adune toate probele. „Nu am cerut încă o sumă ca despăgubire pentru acele greşeli. Am înţeles însă că pot obţine şi un milion de euro, însă eu nu cred că voi lua atâţia bani", a încheiat ieşeanul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite