Iaşi: Vezi mistria şi ciocanul cu care s-a pus piatra de temelie de la Universitatea „Cuza“ (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Dealul Copoului, o clădire cu două nivele apără istoria celei mai vechi universităţi din ţară. Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" va fi deschis publicului abia în toamnă. Până atunci, specialişti de la mai multe facultăţi lucrează la punerea în valoare a unor obiecte de patrimoniu de o valoare inestimabilă.

Mistria şi ciocanul din argint cu care s-a bătut piatra de temelie a corpului principal al Universităţii, primele cursuri de matematică de la Iaşi, cartea de onoare a instituţiei, semnată cu ocazia centenarului din 1960 sau un molar de mamut. Acestea alcătuiesc, alături de obiecte originale din cultura Cucuteni, o parte din comoara găzduită în vila cochetă din Copou.

image

Până în toamnă, la Zilele Universităţii, ambele etaje ale muzeului vor fi amenajate. La parterul clădirii va fi organizată o expoziţie unică în ţară, după cum spune dr. Bogdan Maleon, directorul muzeului. „Aici latura expoziţională se va îmbina cu cea didactică. Vor fi amplasate machete ale aşezărilor din cultura Cucuteni aşa cum au fost descoperite cu ocazia cercetărilor arheologice", a explicat acesta.

Vase vechi de 5.000 de ani, provenite din donaţii sau din colecţii particulare vor putea fi admirate din toamna aceasta la parterul muzeului într-un mediu care îmbină modernitatea cu tradiţia istorică.

image

Primul etaj este gata să primească vizitatorii. Exponate vechi, de la întemeierea Universităţii, steaguri, ştampile şi manuscrise care nu au fost publicate niciodată îmbogăţesc identitatea celei mai vechi instituţii de învăţământ superior din ţară.

image

„La etaj va fi muzeul academic. Acesta a fost realizat din nevoia de a marca trecutul instituţiei. Orice instituţie trebuie să aibă o memorie. Aici sunt expuse simbolurile, decoraţiile, diplomele dar şi lucrările profesorilor. Vrem să punem în evidenţă vechimea unor discipline existente la noi", a completat directorul muzeului.

Muzeu - centru de cercetare

Astfel, la etaj, în jurul camerei centrale în care sunt expuse steagurile vechi de 150 de ani şi actul inaugural al Universităţii, în original, se deschid alte patru încăperi. În prima dintre acestea ieşenii vor putea vedea o replică a biroului rectorului, alături de un dulap care păstrează mistria şi ciocanul din argint cu care a fost aşezată piatra fundamentală a Corpului A al Universităţii.

image

În camerele din jurul sălii centrale vizitatorii vor putea vedea şi primele cursuri de matematică de la Iaşi, obiecte folosite în laboratorul fizicianului Dragomir Hurmuzescu sau un molar de mamut.

image

După inaugurarea oficială, muzeul va deveni şi un centru de cercetare. Studenţii de la Universitatea „Cuza" vor putea veni aici pentru a studia manuscrise ale foştilor profesori care nu au fost tipărite niciodată.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite