Trotuarele din Iaşi, teste de vigilenţă şi agilitate GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trotuarele capcana din Iasi
Trotuarele capcana din Iasi

În unele zone chiar din centrul oraşului trotuarele au devenit adevărate capcane pentru pietoni.

Cotropite de noroi, presărate cu buturugi sau fără borduri şi late de doar câteva zeci de centimetri, unele dintre trotuarele ieşene reprezintă pentru majoritatea ieşenilor o probă de forţă pentru care se antrenează în fiecare zi. Indiferent dacă sunt amplasate în cartierele mărginaşe ale oraşului, sau chiar în inima acestuia, zonele pietonale care ridică dificultăţi celor care nu folosesc maşina pentru a se deplasa sunt din ce în ce mai dese, iar situaţia nu se va schimba prea curând.

FOTO Trafic de coşmar în centrul oraşului! Vezi zonele în care îţi trebuie nervi de oţel la volan

În „topul" celor mai periculoase trotuare este cel din zona Bucşinescu. Aici bordurile au fost scoase anul acesta, pentru a face loc pistei de biciclişti al cărei traseu a fost modificat, între timp. Profitând de cele câteva zeci de centimetri în plus de bandă de trafic, şoferii folosesc nestingheriţi trotuarul, fie pentru a se deplasa mai repede, fie pentru a-şi parca maşina. „E nesimţire. Te lovesc maşinile şi tu n-ai nicio vină aici! Eu încerc să evit de obicei porţiunea asta!", spune Aurelia Stoleru, una dintre ieşencele care trec zilnic prin zonă în drumul spre serviciu.

Trotuarele capcana din Iasi

Daţi click pe colaj pentru imagini cu trotuarele din Iaşi

30 de centimetri pentru pietoni

Pe strada Smârdan trotuarul nu măsoară mai mult de treizeci de centimetri. Pericolul aici este că oricând o maşină care vine cu viteză dinspre strada Sfântu Lazăr poate lovi un pieton, dacă acesta depăşeşte o groapă de pe trotuar, făzând imprudenţa de a păşi pe partea carosabilă.

În zona cuprinsă între Fundaţie şi blocurile vechi din Păcurari zace o altă capcană pentru pietoni. Cu toate că are bordură şi pe alocuri chiar un gard de protecţie, trotuarul este plin de buturugile copacilor care au fost tăiaţi.

Nici în rondul de la Agronomie situaţia nu este mai bună. Cu toate că este una dintre zonele tranzitate ale Copoului, aici trotuarele au rămas fără borduri, transformându-se în spaţiu de depozitare pentru materialele folosite la reabilitarea căii de rulare a tramvaielor.

Trotuare, peste 2 ani

În ciuda acestor situaţii deloc rare în Iaşi, oficialii din Primărie nu reuşesc să dea asigurări care să-i liniştească pe ieşeni. Cel mai devreme rezolvarea problemei trotuarelor poate fi luată în calcul peste doi ani. „Peste doi ani de zile vom putea discuta altfel de starea trotuarelor. Toate proiectele de investiţii ale Primăriei pe fonduri europene privesc şi refacerea trotuarelor pe sute de metri pătraţi. În ceea ce priveşte problema din zona Bucşinescu, aici parcarea este interzisă şi este treaba Poliţiei să se ocupe de acest aspect. Noi am scos bordurile de acolo pentru a amenaja pista de biciclişti, însă trotuarele de acolo urmează să fie reabilitate", susţine Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite