Ieşenii intră în noul an datori vânduţi la bănci. Ce spun specialiştii despre restanţele record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restanţele ieşenilor la bănci, la creditele în lei şi în valută se apropie pe final de an de 4 milioane de lei.

Ieşenii vor trece şi de data aceasta în noul an încărcaţi cu datorii uriaşe. Fie că este vorba despre credite în lei, fie de împrumuturi contractate în valută, valoarea restanţelor pe care le-au acumulat salariaţii ieşeni depăşeşte cu mult puterea acestora de a le restitui. Astfel, conform ultimelor statistici realizate de Banca Naţională (BNR), valoarea totală a creditelor restante accesate de populaţia din judeţul Iaşi se ridică la 3,93 milioane de lei.

Restanţe mai mari cu 25% la bănci pentru ieşeni

Cea mai mare pondere în această sumă o constituie restanţele la creditele în valută. Acestea totalizează nu mai puţin de 2,7 milioane de lei. Din acestea, cea mai mare parte este reprezentată de creditele de consum, în valoare de 1,5 milioane de lei şi de cele pentru locuinţe, care totalizează la Iaşi 1,18 milioane de lei. Creditele pentru nevoi personale în valută sunt cel mai puţin agreate de ieşeni.

Restanţele salariaţilor din judeţ la creditele contractate în moneda naţională se ridică, la final de an, la 1,18 milioane de lei. Cea mai mare parte a acestora este reprezentată tot de creditele de consum, acestea fiind de 868.600 de lei.  

Credite dinainte de criză

Conform specialiştilor în recuperarea de creanţe, un „portet-robot" al restanţierilor arată că ieşeanul tipic dator la bănci are vârsta în jur de 42 de ani şi a contractat un credit ipotecar înainte ca perioada de criză să înceapă. De altfel, şi specialiştii în sociologie explică valoarea ridicată a restanţelor la împrumuturi prin faptul că o parte foarte mare a acestora au fost contractate înainte de începerea perioadei de criză. „Aceste persoane au luat un credit atunci când se aflau într-o situaţie financiară confortabilă. La un moment dat a apărut un accident în viaţa lor profesională, fie pierderea locului de muncă, fie scăderea salariilor, şi nu au mai putut achita ratele", susţine sociologul Mircea Kivu.

Arsenalul generalului arestat pentru fraude bancare: 30 de carduri într-un buzunar FOTO

Firmele specializate în recuperarea de debite susţin că parte importantă a cazurilor în care băncile apelează la astfel de companii pentru a intra în posesia sumelor restante de bani provin din zona Moldovei. „În perioada iulie 2010-iunie 2011 au fost transferate către noi 132.638 de asemenea cazuri din zona Moldovei. Această regiune ocupă, de asemenea, locul al treilea într-un top alcătuit în funcţie de valoarea cazurilor transferate, 346 de milioane de lei", susţine Cosmina Marinescu, director de operaţiuni al KRUK International, o companie ce are ca obiect de activitate recuperarea de creanţe de la populaţie.

În prezent, cea mai mare datorie restantă a unei persoane fizice din Iaşi care se află în atenţia firmei aparţine unui bărbat de 46 de ani. Aceasta are valoarea de 124.870 de lei, reprezentând un credit fără garanţii ipotecare.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite