Cursuri 3D la Agronomie FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii de la Agronomie învaţă cursuri 3D
Studenţii de la Agronomie învaţă cursuri 3D

Studenţii de la Universitatea „Ion Ionescu de la Brad" au la dispoziţie cinci laboratoare de vizualizare avansată. Până în prezent s-au creat cursuri pentru disciplinele Fiziologie, Agrotehnică, Mecanizare, Biologie şi Chimie. Cursanţii spun că înţeleg mult mai bine noţiunile prezentate.

Din 2009, studenţii de la Universitatea de Agronomie au cele mai moderne laboratoare din ţară şi învaţă după cele mai în vogă tehnologii: 3D, holografia şi teleprezenţa. Amfiteatrele seamănă mai mult cu săli de cinematograf datorită ecranelor imense de pe pereţi şi a ochelarilor speciali pe care orice cursant îi poartă pentru a putea vizualiza lecţiile în sistem 3D.

Sunt cinci materii pentru care Cristian Crăciun, dezvoltatorul conţinutului interactiv şi Ovidiu Panainte, inginer agronom, pregătesc lecţiile: Fiziologie, Agrotehnică, Mecanizare, Biologie şi Chimie. Aşa se face că celulele organismelor, sistemul solar, fundul mării, utilaje agricole, scheletele vieţuitoarelor şi chiar campusul universitar pot fi observate până în cel mai mic detaliu de către studenţi.

Cursuri 3D la Agronomie

Daţi click pe forografiile de mai sus pentru a vedea mai multe imagini cu laboratoarele 3D

Mai mult, tinerii pot acţiona asupra obiectelor. Cu ochelarii la ochi, tinerii pot vedea „live" cum are loc o contracţie musculară sau cum o combină separă seminţele de paie. Pe lângă imagini, pot fi inserate şi explicaţii audio care uşurează munca profesorului, şi-i ajută pe studenţi să asimileze mai uşor informaţiile. „Noi pregătim materialele în colaborare cu profesorii. Cadrelele didactice ne furnizează textul, fotografiile şi materialul video necesar, iar pe baza lor le transpunem în aplicaţii 3D interactive. Pentru a crea materialul unui curs a durat între o săptămână şi două luni, în funcţie de complexitate", spune Cristian Crăciun, cel care modelează cursurile. Studenţii se declară fascinaţi de metodele inovative de predare. „Tehnologia 3D este extrem de utilă mai ales la cursurile de Chimie, acolo unde se prezintă baze moleculare, care nu pot fi văzute cu ochiul liber. Din păcate, nu la toate disciplinele sunt astfel de lecii 3D. Mult mai exploatate sunt Horticultura şi Agricultura", spune Adelina Lupu, studentă în anul III.

Laboratul care te „scufundă" în lumea virtuală

De departe, atracţia cea mai mare o reprezintă laboratorul CAVE, o cameră în care tinerii cursanţi sunt introduşi în medii celulare sau navighează printre planete cu ajutorul unor proiectoare din trei direcţii. Tot cu ajutorul unor ochelari speciali, imaginea te urmăreşte în funcţie de mişcările pe care le faci. Un alt tip de laborator are la bază teleprezenţa şi transmite imaginea unei persoane în altă zonă decât cea în care aceasta este prezentă, prin proiecţia ei.

Cel de-al patrulea laborator recunoscut pentru tehnologia avansată este folosit pentru cercetare şi permite realizarea unor previziuni pe o anumită perioadă de timp, reproduse apoi în imagini. Ultimul tip de laborator este dotat cu echipament surround, are difuzoare în toate zonele şi cel mai mare ecran din Europa pe care pot fi proiectate imagini 3D. Este vorba despre Aula Magna „Haralamb Vasiliu".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite