Sătenii din Iaşi se aliniază la normele UE: au depozite ecologice pentru bălegarul animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Depozit pentru gunoiul de grajd
Depozit pentru gunoiul de grajd

Ministerul Mediului va finanţa construcţia a 40 de platforme de depozitare a gunoiului de grajd şi a deşeurilor menajere în ţară, dintre care 7 sunt la Iaşi.

Consiliile Locale din localităţile ieşene Leţcani, Voineşti, Grajduri, Cotnari, Deleni, Cristeşti şi Scânteia vor construi noile depozite ecologice. Cele şapte proiecte vor costa în jur de 1,6 milioane de lei fiecare, cea mai mare platformă urmând a fi amenajată la Leţcani, cu o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi. Investiţia totală în judeţul Iaşi este 11,2 milioane de lei.

Iaşi: Depozitul ecologic blocat de criză doi ani

Finanţarea proiectului este asigurată dintr-un împrumut de la Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare, de la bugetul Ministerului Mediului şi Pădurilor, precum şi de la bugetul local. 

Platformele vor avea formă rectangulară, cu trei laturi şi cu o capacitate de stocare de 2.000 de tone de gunoi de grajd pe an, un bazin de stocare a precipitaţiilor, trei boxe metalice pentru depozitarea sticlă, metal şi plastic/carton.

Şefii din cadrul Ministerului Mediului povestesc şi modul în care vor fi folosite platformele. „Înainte de a se descărca gunoiul de grajd, fiecare adnministrator al platformei îl va inspecta. Dacă gunoiul de grajd este curat, operatorul autorizează descărcarea acestuia. În situaţia în care se observă că în gunoiul de grajd sunt amestecate accidental deşeuri menajere se solicită gospodarului să le separe, în vederea preluării de către operatorul de salubritate. În situaţia în care separarea nu este posibilă, întregul transport este respins“, spun reprezentanţii ministerului. 

Mai mult, ţăranii care doresc să-şi fertilizeze terenurile cu gunoiul depozitat au posibilitatea să-l recupereze sau chiar să-l plătească dacă vor să-l care cu utilajele.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite