FOTO Eroii atentatului cu bombă de la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi. Cine sunt cei care l-au înfruntat pe terorist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studentul Marian Platonov şi decanul Ion Bogdan, eroii atentatului de la Iaşi
Studentul Marian Platonov şi decanul Ion Bogdan, eroii atentatului de la Iaşi

Câţiva profesori şi studenţi ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi au împiedicat, ieri, un individ labil psihic să detoneze o bombă în timpul unui examen de licenţă susţinut în clădirea principală a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.

O tragedie de proporţii a fost evitată ieri, 8 iulie, la Iaşi, printr-un cumul de factori care ţin de noroc, inspiraţie şi curaj nebun. Un individ puternic instabil psihic a intrat cu o bombă într-un amfiteatru al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ Iaşi (UTI), aflat în partea nordică a clădirii Universităţii „Al. I. Cuza“ din Copou.

Anchetatorii spun că, la câtă grijă a pus în confecţionarea dispozitivului exploziv, este aproape sigur că a venit decis să-l detoneze. A pătruns în sală cu două genţi, în care se aflau un obuz de jumătate de metru din al Doilea Război Mondial, bidoane de plastic umplute cu peste zece litri de benzină, plus un dispozitiv artizanal conceput să amorseze bomba. Suficient, spun experţii pirotehnişti, cât să facă praf tot amfiteatrul.

„Hai să vă arăt că bomba e adevărată!“

Deşi a spus că este terorist, că are o bombă în spate care urmează să explodeze, atentatorul, pe nume Oliver Stan (38 de ani), n-a fost luat iniţial în serios. Ba, mai mult, cei 40 de studenţi de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, care dădeau examenul scris de licenţă, i-au cerut individului să-şi vadă de treabă şi să-i lase să se concentreze. Iritat de atitudinea studenţilor şi a profesorilor supraveghetori, atentatorul a deschis una dintre genţi şi le-a arătat celor din sală că nu glumeşte.

L-am rugat să iasă din sală, să discutăm pe hol, să lăsăm studenţii să dea examen. În acelaşi timp, le-au cerut studenţilor să se retragă în spatele amfiteatrului sau să-l părăsească. Ion Bogdan decanul facultăţii

Din acel moment, au intrat în scenă oamenii care au reuşit să evite dezastrul. Primul dintre ei, Ion Bogdan, decanul facultăţii. A fost chemat în amfiteatru de către un asistent universitar, care i-a spus telefonic că este o problemă.

„Când am intrat, am văzut un individ îmbrăcat mai mult în negru, care a cerut să vină Poliţia. L-am rugat să iasă din sală, să discutăm pe hol, să lăsăm studenţii să dea examen. Cineva l-a anunţat că s-a dat telefon la Poliţie, iar băiatul, în acel moment, a spus: «Bine, hai să vă arăt că bomba este adevărată». Şi a umblat în ghiozdan, a apăsat pe ceva, s-a auzit un zgomot puternic şi a ieşit mult fum. N-a fost nimeni rănit, nici măcar eu care eram la trei metri“, a relatat Ion Bogdan, decanul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii.

„Credeam că doar în filme se întâmplă“

În timp ce negocia cu atentatorul, decanul le-a cerut studenţilor să iasă din sală, iar marea majoritate s-a conformat. Au mai rămas 4-5 studenţi, decişi să-şi vadă de rezolvarea subiectelor. Unul dintre ei a dovedit un curaj ieşit din comun şi a sărit pe bărbatul dezorientat după ce bomba s-a detonat parţial. L-a pus la pământ şi, împreună cu ceilalţi colegi rămaşi în sală, l-au imobilizat cu o curea.

Niciodată n-am mai fost în asemenea situaţie. Astăzi am văzut cum pot acţiona într-o situaţie-limită. Cred că m-am descurcat destul de bine. Marian Platonov, studentul-erou de la Iaşi

Eu n-am ştiut că aşa ceva se poate întâmpla în România. Credeam că doar în filme se întâmplă, în America, în Rusia. Dar iată că se întâmplă şi în Iaşi. Erau nişte colegi care voiau să-l arunce pe geam, alţii îi dădeau cu picioarele în spate. Eu le-am spus să-l lase în pace că şi aşa-i vai de capul lui. Dacă un om e căzut la pământ, nu-i frumos să-l loveşti. Dacă el a fost animal, nu trebuie să fim şi noi. Nu ştiu dacă se poate face ceva pentru întărirea securităţii. E trafic foarte mare în universitate, oricine poate intra cu un ghiozdan în spate“, a spus Marian Platonov, studentul basarabean care l-a imobilizat pe atentator. Tânărul, venit la Iaşi dintr-o mică localitate situată în Republica Moldova, lângă Chişinău, tocmai a absolvit cursurile facultăţii şi dorea foarte mult să termine şi cu licenţa.

Poliţia l-a reţinut pe Oliver Stan, iar ancheta a fost preluată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Individul de 38 de ani este cercetat pentru terorism. Nimeni nu ştie încă ce l-a determinat să recurgă la acest gest. Bărbatul a fost student al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii în urmă cu 15 ani.

Teroristul suferă de schizofrenie paranoidă

Oliver Stan (foto), atentatorul de la Iaşi, a fost diagnosticat cu o boală psihică extrem de gravă, în 2006. De atunci şi până în prezent, a fost internat de nouă ori la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, unde era tratat pentru schizofrenie paranoidă. Medicii de la Socola spun despre el că era un tânăr cultivat şi chiar liniştit, neavând până acum probleme grave cu legea.

Provine dintr-o familie bună şi era proprietar al unui apartament în cartierul ieşean Tătăraşi. Vecinii au spus că venea extrem de rar acasă şi că nu vorbea cu nimeni, iar medicul psihiatru de la Socola a declarat că Stan trăia mai mult în pustietate, în munţii Neamţului. Ultima oară a ajuns la spital în primăvara acestui an, a primit medicamentaţie şi a fost lăsat să plece.

„Nu s-a manifestat niciodată violent. A încercat întotdeauna calm să-şi exprime convingerea că el este Mesia. Are familie bună, este educat, însă, din momentul declanşării bolii a renunţat la serviciu, a început să aibă probleme în societate, s-a retras în munţi, unde a devenit mistic“, a explicat Nicoleta Niţă, medic psihiatru curant al lui Oliver Stan.

Cercetat pentru acte de terorism

Legislaţia românească nu-l încadrează însă pe atentatorul de la Iaşi drept un caz grav. Potrivit oficialilor de la Spitalul Socola, Stan nu poate fi constrâns să rămână internat în spital şi nici măcar să urmeze tratamentul prescris.

De altfel, specialiştii cred că tocmai lipsa tratamentului a dus la o acutizare a bolii, pe care medicii o numesc „decompensare psihotică“, iar planul odios pus la cale de tânăr a venit pe fondul lipsei supravegherii medicale. Acum este cercetat pentru acte de terorism. În funcţie de încadrarea juridică care va fi stabilită de procurori, dacă se va dovedi că a avut discernământ, Stan riscă până la 20 de ani de închisoare. Cel mai probabil, va fi însă internat într-un spital de psihiatrie, în urma unei decizii judecătoreşti.

„Până acum trei-patru ani, psihiatrul avea posibilitatea să interneze o urgenţă psihiatrică. Acum, nu mai există o astfel de legiferare. Practic, drepturile pacientului sunt supraprotejate, iar drepturile comunităţii, în care un astfel de pacient riscă să decompenseze, sunt neglijate. Este o aberaţie legislativă“, a completat Nicoleta Niţă.

Constatin Oliver Stan

Recomandări pe aceeaşi temă

Construieşte roboţi şi e pasionat de fotografie. Cunoaşte-l pe Marian Platonov, eroul atentatului cu bombă de la Iaşi

FOTO VIDEO Autorul atentatului cu bombă de la Iaşi: Am făcut-o ca să vină televiziunile

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite