Feţele discriminării. Psihiatru: „Femeile frumoase şi îngrijite sunt etichetate ca fiind slab pregătite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul psihiatru Cozmin Mihai FOTO Arhiva personală
Medicul psihiatru Cozmin Mihai FOTO Arhiva personală

Psihiatrul ieşean vorbeşte despre situaţia blondelor şi a oamenilor frumoşi, care, de cele mai multe ori, sunt etichetaţi ca fiind persoane superficiale şi slab pregătite.

Oamenilor le place să eticheteze o persoană într-un procent semnificativ doar după aspectul fizic, spun specialiştii. Îşi croiesc o părere şi apoi greu şi-o mai schimbă. 

Medicul psihiatru Cozmin Mihai a publicat o lucrare pe tema aceasta. 

„Femeile frumoase şi îngrijite sunt mai mereu etichetate ca fiind superficiale, slab pregătite şi mereu cu ajutorul şi sub protecţia partenerului. Aproape că este un stereotip al românilor să încadreze aceste femei într-un şablon de unde cu greu îşi mai pot reabilita imaginea şi pot demonstra contrariul. Te şi întrebi de unde atâta răutate? Sau doar superficialitate? Din partea acelora care sunt într-o luptă nesfârşită şi adesea pierdută cu kilogramele? Din partea acelora care tânjesc la a avea ceva frumos acasă?”, spune medicul specialist psihiatru din Iaşi. 

Un pas mai greu pentru femeile blonde

Medicul Cozmin Mihai a dat exemplu etichetarea blondelor, care s-a transformat într-o adevărată credinţă în societate. 

„Cu toţii am auzit nenumărate bancuri cu blonde iar şirul criticilor asupra acestora este deja închistat în meteahna românilor. Pentru că unii aseamănă culoarea blondă cu naivitatea? Sau poate cu disponibilitatea iar unii cu vulgaritatea? Este doar o preconcepţie care creează mult bullying în rândul acestor femei. De unde această blamare a femeilor blonde? Totul a pornit de la curtezana Rosaline Duthe (1748-1830) o blondă care excela în calităţile feminine şi sexuale dar mai puţin în cele intelectuale. Repercusiunile naivităţii acestei blonde au atras de-a lungul anilor diverse preconcepţii şi bancuri la adresa femeilor blonde”, explică psihiatrul. 

Potrivit acestuia, spre surprinderea multora, în Cehia, oamenii frumoşi sunt consideraţi mai inteligenţi decât ceilalţi. În Australia, un studiu realizat în cadrul Universităţii Melbourne de către cercetătorii Jeff Borland şi Andrew Leight a evidenţiat că bărbaţii cu un aspect fizic peste medie obţin un salariu anual ce depăşeşte 80 mii dolari australieni. Iar bărbaţii neatrăgători câştigă un salariu mediu de aproximativ 40 mii dolari. Aceste situaţii financiare sunt întâlnite mai des în cadrul posturilor publice.

„Am observat superficialitatea multora de a descalifica persoanele frumoase atente cu aspectul fizic şi bine îmbrăcate. Pe partea cealaltă, am observat şi uşurinţa cu care o bună parte din populaţie atribuie o inteligenţă mult mai mare acelora cu un aspect mai neîngrijit şi cu o atitudine mai distantă. În sensul în care unele persoane mai ciufulite şi mai prost îmbrăcate pozează în ochii multora drept geniile neînţelese. Sub aspectul acesta neîngrijit s-ar ascunde de fapt mult timp pentru studiu şi un IQ de teapa savanţilor. Observaţia mea este că pista aceasta de etichetare pozitivă este într-un procent egal de eşec cu cea în care se judecă şi se descalifică persoanele frumoase şi aranjate”, adaugă medicul Cozmin Mihai. 

Sunt şi bărbaţii afectaţi?

În aceeaşi lucrare, medicul spune că, în România, este clar că şi bărbaţii mai arătoşi au de demonstrat mai mult decât ceilalţi pentru calităţile şi capacităţile lor profesionale. 


„Nu discutăm aici despre  «generaţia Facebook» care este mult prea pasionată de scroling şi  «fashioneală» în detrimentul celorlalte activităţi practice şi intelectuale. Luăm în calcul generaţii întregi care şi înainte de Revoluţie au avut un aspect mai diferit faţă de ceilalţi. De aici şi indignarea lui Florian Pitiş cu versurile: «nu contează cât de lung ai părul ci contează cât şi cum gândeşti»”. 

Cauza acestor stereotipuri

Totul provine din comportamentul şi creşterea de acasă. Părinţii sunt primii responsabili de cum va creşte copilul lor. Cu un bun exemplu, având în familie oameni frumoşi şi buni, la fel va creşte şi copilul. Dintr-o creştere defectuoasă cu exemple nepotrivite, unui copil îi va fi greu greu să esacaladeze frustrările întipărite din fragedă pruncie. Asta explică psihiatrul Cozmin Mihai. 

Potrivit acestuia, mai este un aspect extrem de important pe care românii îl neglijează: rolurile pe care le au în această viaţă. Totul ţine de cât de bine îţi iei în primire rolul de copil, părinte, cetăţean şi rolul pe care îl joci în profesia ta.

„Una este să lucrezi la piscină şi tot ce îţi trebuie este un costum de baie peste un corp fit şi alta este să lucrezi într-o instituţie sau într-o corporaţie în care dress cod-ul este esenţial. Din respect pentru tot ceea ce întreprinzi cât şi pentru colegii de serviciu, este esenţial să te îngrijeşti. Şi dacă scuza este că timpul este prea puţin, tind să vă spun că am cunoscut persoane cu dizabilităţi mult mai îngrijite şi mai cochete decât leneşii camuflaţi în multitasking-ul vieţii”, a conchis medicul specialist psihiatru Cozmin Mihai. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Revolte în Kazahstan. Preşedintele spune că a restabilit „ordinea constituţională”. Zeci de morţi şi mii de arestări în rândul protestatarilor FOTO VIDEO

Cresc contribuţiile la sistemul de pensii. Cât plătesc constructorii şi ce procent se aplică pentru condiţii speciale şi condiţii deosebite de muncă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite