Eleva anului la Iaşi: „Mi-ar plăcea să ajung să lucrez într-un institut de cercetare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mălina Strugaru FOTO Primăria Iaşi
Mălina Strugaru FOTO Primăria Iaşi

Irina Mălina Strugaru a fost desemnată „elevul anului“ în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie. Tânăra, elevă a Colegiului Naţional din Iaşi, a obţinut în acest an argint la a Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului.

Munca a peste 550 de elevi şi profesori a fost recunoascută în cadrul Galei Excelenţei în Educaţie, care a avut loc joi, la Iaşi. Cea mai importantă distincţie a revenit Mălinei Irina Strugaru, elevă în an terminal la Colegiul Naţional, care a obţinut medalia de argint la Olimpiada Interdisciplinară de Ştiinţele Pământului, din Franţa. Mălina a fost declarată „elevul anului“.

Într-un material pentru Adevărul de Weekend, tânăra a vorbit despre planurile ei de viitor: „Voi aplica la universităţi din Anglia şi America, voi vedea unde sunt acceptată. Mă atrage foarte mult sistemul din America, pentru că este flexibil şi îţi dă posibilitatea să încerci mai multe domenii, iar apoi să te hotărăşti, ceea ce vrei să faci. Mi se potriveşte acest sistem, deoarece nu sunt foarte hotărâtă care este calea pe care vreau să o urmez. Am câteva idei. Mă gândesc la inginerie combinată cu ştiinţe biologice sau medicale“, a spus Mălina, căre îşi doreşte să ajungă să lucreze într-un institut de cercetare. „Mi-ar plăcea să ajung într-un institut de cercetare sau la o firmă de bio-inginerie. Acesta este unul dintre visurile mele: să proiectez proteze pentru înlocuirea membrelor sau diverselor organe afectate ale oamenilor“, a declarat tânăra, după ce s-a întors din Franţa, acolo unde în acest an a avut loc Olimpiada Interdisciplinară de Ştiinţele Pământului, din Franţa.

În cadrul Galei Excelenţei în Educaţie au fost premiaţi 226 de profesori îndrumători şi 341 de elevi olimpici, atât la concursuri naţionale, cât şi internaţionale. „Anul acesta premiem peste 500 de elevi şi profesori. Sunt premii acordate în bani, plachete, distincţii, cărţi şi obiecte electronice. Sunt doar simboluri care confirmă aprecierea noastră, a şcolii ieşene, susţinută, bineînţeles, şi de comunitate, pentru elitele din învăţământul preuniversitar ieşean”, a declarat prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. (FOTO- Genoveva Farcaş alături de Mălina Strugaru- Credit foto Primăria Iaşi)

Pentru organizarea acestui eveniment, Primăria a alocat 80.000 de lei, suma fiind aprobată în cadrul şedinţei Consiliului Local din 31 octombrie. Prezent la eveniment, primarul Mihai Chirica a afirmat că municipiul Iaşi este recunoscător în special elevilor premiaţi pentru că „au făcut să se vorbească atât de frumos despre oraş”. În faţa celor peste 550 de premianţi, edilul a avut un discurs critic la adresa Guvernului. „Noi, ieşenii, suntem sortiţi să vorbim mereu despre sacrificiu. În 1859 Iaşul a cedat statutul de capitală. Când România era copleşită de tragedia Primului Război Mondial, în momente de mare sacrificiu, Iaşul devenea capitală. Am fost loiali şi demni faţă de ţară. Nu am solicitat niciodată nimic. Se pare că va trebui să facem sacrificii în viitor. Trecând în revistă măsurile recente ale Guvernului, mi-am dat seama că Iaşul va trebui catalogat, din nou, ca oraş al sacrificiilor. Este pentru prima dată din anul 2000 până în prezent când oraşul va avea un buget în descreştere. Ni s-a luat ce ni se cuvine printr-un act nedemn. Cei care l-au făcut au dat dovadă de incompetenţă, fără să ofere perspectivă de dezvoltare reală acestui oraş. De aceea, în 2018 Iaşul va avea un buget al veniturilor proprii mai mic cu aproape 30% faţă de cât ar fi trebuit”, a declarat Mihai Chirica.

Din programul Galei au mai făcut parte următoarele momente: „Tentaţia lui Apollo - culoare, sunet, emoţia metaforei”; Expoziţie de artă plastică, secvenţe muzicale şi coregrafice (Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi); „Educaţia excelenţei – actori, profiluri, idealuri”; mesajul inspectorului şcolar general, al reprezentanţilor autorităţilor locale şi al personalităţilor invitate; „Nobleţea unui destin asumat: susţinerea performanţei în şcoala ieşeană”; premierea elevilor olimpici şi a profesorilor îndrumători; desemnarea „Elevului anului”; recunoaşterea proiectelor educaţionale de succes, din tradiţia recentă a excelenţei ieşene (au fost premiate 6 proiecte educaţionale din şcolile ieşene); Excelsior - lansarea Revistei olimpicilor ieşeni – numărul VI, decembrie 2017.

Genoveva Farcaş şi Mălina Strugaru FOTO Primăria Iaşi

Citeşte şi:

FOTO Un tânăr orb a ajuns antreprenor de top şi a urcat pe două din cele mai înalte vârfuri ale lumii: „Succesul este relativ“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite