Efectele şpăgilor la plic de la UMF Iaşi. Universitatea a fost retrogradată în clasamentul încrederii studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UMF Iasi FOTO Ziarul de Iasi
UMF Iasi FOTO Ziarul de Iasi

Universitatea ieşeană a fost depunctată de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, de la calificativul „încredere ridicată“, cât avea anterior, la „încredere“. Principalul motiv este scandalul admiterii studenţilor străini de anul trecut.

Scandalul admiterii studenţilor străini la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi din toamna anului trecut continuă să afecteze instituţia de învăţământ superior. După deschiderea unui dosar penal de către organele abilitate şi procesele civile deschise împotriva unor studenţi, UMF Iaşi a mai primit o veste neaşteptată din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Supe­rior, care i-a micşorat calificativul acordat în urma evaluării periodice, de la „încredere ridicată“ în cel de „încredere ridicată“.

După această decizie a ARACIS, UMF Iaşi de­vine singura instituţie de învăţământ superior de stat din capitala Moldovei care nu a reuşit să obţină calificativul de „încredere ridicată“. Un astfel de calificativ arată despre o instituţie de învăţământ superior că îndeplineşte toate criteriile de curriculă, de transparenţă şi de integritate şi că nu există niciun risc pentru studenţii care se înmatriculează la cursuri. ARACIS şi-a motivat decizia printr-un raport realizat de o comisie de analiză, documentul fiind publicat pe pagina web a instituţiei.

Din raportul comisiei reiese faptul că a fost nevoie de două vizite pentru a putea eva­lua situaţia de la UMF Iaşi, respectiv în perioadele 21-23 octombrie 2015 şi 14-15 aprilie 2016. „După plecarea comisiei de la sediul instituţiei, în seara zilei de 21 octombrie 2015, a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie. În dimineaţa zilei de 22 octombrie 2015, am aflat din presă că la această şedinţă a fost prezent ministrul educaţiei naţionale şi că, în cadrul acesteia, rectorul interimar în funcţie şi-a prezentat demisia. Ca urmare a deciziei rectorului de a demisiona precum şi a situaţiei indefinite privind conducerea managerială a universităţii, a fost considerată oportună întreruperea vizitei de evaluare şi reluarea ei la o dată ulterioară“, potrivit raportului final. Referitor la neregulile ce au dus la scăderea calificativului, comisia ARACIS arată că în cadrul programului Medicină în limba franceză s-a depăşit numărul maxim de studenţi pentru anul I în doi ani universitari, respectiv 193 şi 171 de studenţi faţă de limita de 150 de persoane admisă. „Universitatea declară că numărul de studenţi este justificat de solicitarea ministerului“, se precizează în raport.  

Studenţii au venit cu cele mai dure critici

Comisia a venit şi cu recomandări pentru UMF, printre sfaturi numărându-se creşterea numărului de cursuri şi ore de pregătire de limba română în primii trei ani de studii pentru studenţii străini, acestea fiind insuficiente şi să găsească o modalitate pentru a încuraja promovarea în funcţiile de conferenţiar şi profesor până la procentul de 25% pentru fiecare program de studiu acreditat. Raportul prezintă şi critici dure la adresa UMF Iaşi, cele mai multe venite din partea studenţilor care au făcut parte din comisia de evaluare. Aceştia au remarcat că universitatea nu are o reţea de tip Alumni pentru a păstra legătura cu absolvenţii, că există un singur psiholog la cei peste 6.000 de studenţi ai universităţii şi că aceasta ar încălca legea prin faptul că nu permite cumularea burselor sociale cu alte tipuri de burse. „Bursele sociale nu respectă un cuantum minimal pentru a acoperi cheltuielile necesare pentru masă şi cazare, studenţii nu beneficiază în mod prezent de o reducere de minimum 50% pentru transportul în comun, biblioteca nu dispune de mecanisme reale pentru sanc­ţionarea celor care întârzie nejustificat returnarea cărţilor în detrimentul celorlalţi studenţi“, au precizat studenţii în raport. Aceiaşi studenţi au mai evidenţiat şi că UMF Iaşi nu are un soft de identificare a plagiatului pentru tezele de licenţă şi disertaţii ale studenţilor. Prin intermediul unei scrisori, reprezentanţii UMF Iaşi au explicat comisiei ARACIS că majoritatea recomandărilor propuse prin raport sunt în implementare şi s-a luat în considerare inclusiv solicitarea unui audit extern. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite