DNA vrea arest pentru şeful CJ Iaşi. Cristian Adomniţei, nemulţumit şi el de controlul judiciar impus de judecători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au contestat decizia Tribunalul Iaşi prin care s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Cristian Adomniţei, să fie cercetat sub control judiciar. La rândul lor, procurorii cer arestarea preşedintelui CJ.

O decizia finală în acest caz de corupţie în care este cercetat şeful CJ şi preşedintele PNL Iaşi va fi luată de Curtea de Apel Iaşi în cursul zilei de miercuri. Şedinţa de judecată se va desfăşura începând cu ora 12. 

Cristian Adomniţei a fost propus spre arestare vineri, 8 mai, însă Tribunalul Iaşi a respins propunerea DNA şi a decis ca acesta să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. În acelaşi dosar cu şeful CJ mai sunt cercetate, sub aceeaşi măsură, două anagajate ale CJ, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, precum şi afacerista Letiţia Popa. 

Dosarul construit în jurul preşedintelui Consiliului Judeţean face referire la un contract încheiat în 2013 cu o firmă ce aparţine finei primarului de Iaşi, Gheorghe Nichita (PSD), Letiţia Popa, care ar fi dus la prejudicierea cu 340.000 de lei a bugetului CJ. Letiţia Popa, reţinută şi ea joi, pentru 24 de ore, a primit din partea magistraţilor Tribunalului Iaşi măsura cercetării în stare de libertate, sub control judiciar.  Cristian Adomniţei a fost lăsat în libertate şi va fi cercetat sub control judiciar. 

 Procurorii DNA îl acuză pe preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi că a încercat să ascundă, prin producerea de documente false şi tergiversarea verificărilor echipei de audit intern, derularea defectuoasă a unui contract în valoare de 340.000 de lei, pentru servicii de promovare a judeţului. Firma care a câştigat contractul, Laser Co SRL, şi-a îndeplinit defectuos şi cu întârziere obligaţiile şi a falsificat mai multe documente pentru a-i induce în eroare pe oficialii CJ Iaşi. 

Procurorii DNA Iaşi au realizat mai multe înregistrări ambientale surprinse, în special, la întâlnirile între Adomniţei şi echipa formată din trei auditori şi condusă de Fănel Constantinescu. "Planul infracţional a fost unul cat se poate de ingenios si a fost executat cu subtilitate si diplomaţie de către cei patru inculpaţi, care dovedesc astfel îndrăzneală si specializare infracţionala, perseverenţă si inventivitate in urmărirea si realizarea scopului ilicit. Astfel, este cat se poate de grav faptul ca preşedintele Consiliului Judetean, favorizându-i pe cei care au comis frauda, i-a intimidat, i-a umilit pe cei care incercau sa o demonstreze si il rugau, in repetate rânduri, sa-i lase sa-si faca datoria si sa sesizeze organele de urmărire penala si a falsificat acte pentru ascunderea fraudei, menite sa arunce in derizoriu orice viitor demers investigativ", spun procurorii în referatul de arestare preventivă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite