Cum a reuşit „mizeria insuportabilă” din politica ieşeană să distrugă FILIT, la care au venit geniile literaturii mondiale. Ediţia din 2015 a festivalului, suspendată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandal de proporţii în capitala Moldovei, după ce organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), considerat de presa străină drept unul dintre cele mai importante din Europa, au anunţat că suspendă ediţia din acest an, acuzând că „mizeria a atins cote insuportabile” din partea politicului.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), susţinut pentru primele două ediţii, cea din 2013 şi cea din 2014,de Consiliul Judeţean Iaşi, al cărui preşedinte, liberalul Cristian Adomniţei se află în arest la domiciliu, îşi suspendă ediţia din acest an. Printr-un comunicat de presă, organizatorii Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iasi (FILIT) au anunţat că suspendă ediţia din 2015, cea de a treia, care ar fi trebuit să se desfăşoare în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015, în principal din cauza amestecului politic.  

“Continua denigrare şi tentativele insistente de decredibilizare a membrilor echipei organizatoare, a colaboratorilor şi, în unele cazuri, chiar a invitaţilor, au ajuns, în ultima săptămână, la nivelul unei campanii sistematice de defăimare”, se arată în comunicat.

În ultimele zile, liderul grupului de consilieri judeţeni PSD Iaşi, Cristian Stanciu a lansat critici repetate privind modul în care au fost cheltuiţi bani alocaţi de Consiliul Judeţean Muzeului Literaturii Române din Iaşi, instituţie ce a organizat primele ediţii ale FILIT Iaşi. 

Acuzaţiile PSD la adresa PNL

Potrivit lui Cristian Stanciu, există un raport de audit cu privire la ultima ediţie FILIT, dar documentul este ţinut la secret în biroul preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, aflat în arest la domiciliu. 

"PNL Iaşi va trebui să dea explicaţii despre cum îşi asumă şi de unde va fi recuperat prejudiciul de 189.000 lei constatat de Camera de Conturi Iaşi pentru ediţia FILIT din 2013. Atitudinea PNL Iaşi este incorectă după ce timp de trei ani s-a legat ombilical de imaginea şi bugetul FILIT. Acum când vine vorba de dat explicaţii pe cheltuieli, aruncă pisica în curtea MLR Iaşi. Considerăm că PNL Iaşi este obligat să respecte poziţia corectă a scriitorului Dan Lungu, directorul MLR Iaşi şi iniţiatorul festivalului şi anume că FILIT nu este proprietatea niciunui partid politi ", susţine Cristian Stanciu.

Reacţia managerului FILIT, scriitorul Dan Lungu

Pe de altă parte, Muzeul Literaturi Române Iaşi a precizat că "organizarea festivalului a presupus, în mod evident, antrenarea unor cheltuieli care au fost încă de la început anunţate, bugetul festivalului fiind public".

Însuşi managerul FILIT, scriitorul Dan Lungu a declarat că "în presa ieşeană a apărut un aşa-zis raport al Curţii de Conturi care e diferit de ce a primit Muzeul Literaturii." Practic, este o diferenţă între suma imputată oficial, 187 de lei, şi cea aparută în presă, 189.000 de lei.

De altfel, pe pagina sa de facebook, Dan Lungu îşi exprimă indignarea faţă de campania de denigrare a festivalului al cărui manager este.

image

Dan Lungu, directorul FILIT, alături de liberalul Cristian Adomniţei, şeful CJ Iaşi aflat în arest la domiciliu, la ediţia de anul trecut a festivalului 

"Ieri am fost la un examen cu studenţii. În urma campaniei de denigrare a FILIT-ului, orchestrată politic, care durează de ceva vreme, dar care în ultima săptămînă a devenit furibundă, am avut senzaţia că studenţii mă privesc ca pe un infractor. Vă garantez, e un motiv suficient să ţi se facă lehamite, să-ţi vină să urli. Şi vă mai garantez că acesta e cel mai neînsemnat dintre motivele care au dus la suspendarea FILIT-ului. Daca mizeria nu ar fi atins cote insuportabile, fiti siguri ca niciunul dintre noi nu ar fi fost de acord cu aceasta forma radicală de protest", spune acesta.

Susţinătorii FILIT nu rămân indiferenţi

După luarea acestei hotărâri, au apărut reacţii şi din partea celor care susţin festivalul sau au fost participanţi activi în cadrul acestuia. 

"Sunt solidar cu organizatorii FILIT în acest nou moment trist si urât pentru cultura românească. Închiderea pentru un an a acestui mare festival echivalează, o ştiu prea bine, cu desfiinţarea sa. Dar într-o ţară supra-politizată, care face pe deasupra o politică sulfuroasă, contrară propriilor ei interese, nu putem avea decât destinul meşterului Manole”, spune Mircea Cărtărescu, invitat la ediţia din 2014 a FILIT.

Şi scriitorul ieşean Liviu Antonesei crede că politicul a sufocat acest festival: “După două ediţii excepţionale, caracatiţa politrucilor ieşeni a reuşit să asasineze cea mai importantă manifestare culturală locală, măcar de la al doilea razboi încoace.”

La cele două ediţii ale FILIT, cu peste 60.000 de participanţi, după cum estimează organizatorii,  au venit nume importante ale literaturii mondiale, precum Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franţa, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (România), Mircea Cărtărescu (România).  Pentru ediţia din 2015 confirmaseră, deja, prezenţa György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Şişkin  şi se duceau discutţi şi cu alţi scriitori recunoscuţi la nivel mondial, printre care Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.

Mai puteţi citi:

Reacţii după anunţarea suspendării ediţiei din acest an a FILIT. Dan Lungu este convins că "mizeria a atins cote insuportabile"

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se autosuspendă. Organizatorii acuză amestecul politic

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite