Cum descrie un chirurg spitalul în care lucrează: „Paturi rupte, instalaţii defecte, pardoseli distruse şi mucegai pe pereţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pneumo iasi foto cj

Un spital din Iaşi supravieţuieşte în condiţii greu de imaginat. Medicul care a obţinut prin concurs funcţia de manager a expus punctele nevralgice ale unităţii medicale.

Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi traversează o perioadă dificilă din existenţa sa. Dr. Cristina Grigorescu, medicul care a obţinut miercuri, 4 octombrie, prin concurs, funcţia de manager a prezentat, în oglindă, punctele tari şi punctele slabe ale unităţii medicale.

Dr. Grigorescu, medic primar chirurgie toracică, a arătat în proiectul de management că, deşi spitalul este „o unitate de referinţă la nivel naţional şi internaţional în domeniul pneumologiei, controlului tuberculozei şi chirurgiei toracice“, acesta are mai multe puncte nevralgice. Degradarea avansată a clădirilor în care funcţionează spitalul este primul „minus“ pe care medicul l-a nuanţat.

„Spitalul este format din cinci clădiri, dintre care trei sunt la distanţe apreciabile, între 3 şi 15 kilometri, ceea ce generează costuri uriaşe pentru administrarea acestora. Clădirile sunt vechi, aflate în stare de degradare importantă, cu risc seismic II, necesitând lucrări de amploare pentru administrarea acestora“, a subliniat dr. Cristina Grigorescu. Conform specialistului, condiţiile actuale din spital nu oferă un confort minim medicilor şi pacienţilor. 

„Lipsa confortului minim de spital pentru pacienţi şi personal: paturi rupte, instalaţii sanitare defecte, cu pardoseli distruse şi fără ventilaţie, cu prezenţa de mucegai pe pe­reţi, lipsa duşurilor, vestiare de personal cu dulapuri distruse, săli de tratamente cu canapele de consultaţii uzate fizic, toate acestea fiind greu de spălat şi dezinfectat. În toate clădirile ţevile sunt vechi, cu zeci de reparaţii, cu scurgeri de apă pluvială, infiltrări în pereţi“, a mai punctat chirurgul.
pneumo iasi foto cj

În total, dr. Grigorescu a identificat 13 puncte slabe şi 10 puncte tari ale Spitalului de Pneumoftiziologie. Printre ultimele se numără şi posibilitatea de realizare a unor proiecte noi, graţie fondului funciar generos de care dispune unitatea medicală. Astfel, pacienţii ar putea fi îngrijiţi în spaţii decente, în clădiri noi.

În iunie, conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, în subordinea căruia se află spitalul, constata că secţiile exterioare ale Spitalului de Pneumoftiziologie sunt un pericol pentru pacienţi şi medici. „Este o situaţie inimaginabilă aici (n.r. - secţia Paşcanu). Nu s-a întreprins niciun demers pentru reabilitarea clădirilor şi pentru funcţionalizarea lor. Medicii lucrează în spaţii total improprii, bolnavii sunt cazaţi în saloane în care cu greu se poate aplica un tratament corect. Băile pot reprezenta în orice moment un focar de infecţie. Fosta conducere a dovedit un dezinteres total faţă de bolnav şi actul medical. Trebuie să intervenim de urgenţă pentru remedierea situaţiei“, afirma atunci Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi.

Citeşte şi:

Condiţii de coşmar la spălătoria Spitalului de Urgenţă din Galaţi: ”Muncim la 40 de grade în fiecare zi. Este inuman!”

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite