Cum a ajuns să colaboreze cu Spitalul „Sfântul Spiridon” un terapeut acuzat că i-a scos proteza unei paciente în timpul unor manevre medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terapeutul Maria Chirvase de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, acuzat de rudele unei paciente care se află în comă de trei săptămâni că i-a scos proteza fixată de ortopezi, colaborează cu unitatea medicală de cinci ani, în baza unui contract de prestări servicii pe perioadă determinată, până la organizarea unui nou concurs.

Maria Chirvase, profesor de cultură fizică - medicală care face terapie cu pacienţii internaţi în Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a ajuns să colaboreze cu unitatea medicală odată cu comasarea spitalelor.

Dacă înainte de transferul Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Ioan” din Copou către Spitalul „Sfântul Spiridon“, aceasta funcţiona cu un singur kinetoterapeut - angajat în urma unui concurs organizat în 2007 - odată cu mutarea ortopediei în ultimul spital, deşi numărul de paturi alocat acesteia nu a crescut, colectivul clinicii a fost mărit cu încă un specialist în domeniul recuperării medicale.

Terapeutul pe care rudele unei ieşence internată în stare gravă îl acuză că i-ar fi scos proteza montată de ortopezi în urma unor manevre medicale greşite a început să facă recuperare cu pacienţii de la Spitalul „Sfântul Spiridon” la diferenţă de trei ani de la angajarea soţului său în acelaşi loc. În timp ce soţul său, inginerul Ioan Chirvase, diriginte de şantier în cadrul spitalului, a fost angajat în 2008 prin concurs, terapeutul are încheiat doar un contract de prestări servicii cu unitatea medicală.

Deşi acest contract este încheiat încă din 2011, spitalul nu a scos în tot acest timp postul la concurs. Maria Chirvase, profesor de cultură fizică - medicală absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, ar fi încheiat colaborarea cu unitatea medicală „în urma unui proces de selecţie riguros“, după cum a explicat managerul spitalului, ec. Ioan Bârliba.

„Înainte de transferul clinicii la noi, acolo era un singur kinetoterapeut, însă medicii au venit la mine şi mi-au explicat că nu este suficient, şi că mai avem nevoie de o persoană. Atunci, pentru că posturile erau blocate şi nu puteam face angajări, am recurs la această metodă de colaborare, în baza unui contract de prestări servicii, la un preţ minim, cu jumătate de normă. Doamna a început să colaboreze cu spitalul în urma unui proces de selecţie, după un interviu cu şeful clinicii, după ce medicii au văzut cum se descurcă“, a detaliat directorul spitalului.

Acesta a mai subliniat că selecţia profesorului de cultură fizică-medicală Maria Chirvase nu a ţinut cont de relaţia de familia pe care aceasta o are cu dirigentele de şantier al spitalului, inginerul Ioan Chirvase. Cu toate că persoana selectată pentru a presta servicii de recuperare medicală este soţia acestuia, managerul susţine că selecţia candidatei s-a realizat în urma unui interviu la care Maria Chirvase s-a clasat cel mai bine.

„Eu nu ştiu care este viaţa personală a celor doi. Nici nu cred că ştiam atunci dacă sunt soţ şi soţie, şi nici nu cred că ar trebuie să intereseze pe cineva. Managerul ar trebui lăudat în acest context, pentru că a reuşit să rezolve o situaţie cu care se confruntau medicii, având în vedere că postul era blocat“, a mai apreciat Bârliba.

Profesorul de cultură fizică-medicală Maria Chirvase a refuzat să comenteze modul în care a ajuns să colaboreze cu Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Eu am încheiat cu spitalul un contract de prestări servicii. Nu vă pot da mai multe relaţii despre colaborarea mea cu unitatea medicală“, a spus Chirvase.

Citeşte şi:

Pacientă în comă după o infecţie cu Clostridium difficile. O ieşeancă încearcă să supravieţuiască bacteriei ucigaşe

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite