Coadă de ambulanţe la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Unii pacienţi COVID împart aceeaşi ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Facebook/Aurel Dobaşu
FOTO Facebook/Aurel Dobaşu

Bolnavii sunt evaluaţi şi apoi se încearcă găsirea unui loc în spital. De cele mai multe ori o soluţie se găseşte în două – trei ore. În acelaşi timp, la Iaşi se desfăşoară cel mai mare pelerinaj din ţară. Medicii cer lockdown de cel puţin două săptămâni.

Coadă de ambulanţe la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Duminică,10 octombrie, la prânz, zece ambulanţe stăteau la coadă în curtea unităţii medicale. În unele dintre ele se află şi câte doi pacienţi COVID. 

În spitalele din Iaşi nu mai sunt locuri, iar rata îmbolnăvirilor e în continuă creştere.

Cadrele medicale spun că bolnavii din ambulanţe sunt evaluaţi şi apoi se încearcă găsirea unui loc aici sau în alt spital. De multe ori o soluţie se găseşte în două – trei ore.

De asemenea, pacienţii sunt prioritizaţi în funcţie de cât de gravă este starea lor.

„Aşa cum am mai spus, suntem în cel mai sumbru scenariu pe care ni l-am imaginat. Curtea Spitalului de Boli Infecţioase este asaltată şi ocupată în totalitate de ambulanţe cu pacienţi suspecţi sau pozitivi care urmează să fie consultaţi de către medicii specialişti. Marea majoritate vor necesita internare, în schimb, locuri disponibile nu mai sunt. Vom iniţia tratamentul, îngrijirea şi monitorizarea pacienţilor în interiorul ambulanţelor”, a afirmat medicul Florin Roşu.

Peste 700 de bolnavi cu COVID  sunt internaţi la Iaşi. Mai mult de jumătate dintre aceştia au nevoie de sursă de oxigen. 

Lockdown de cel puţin două săptămâni

La ora actuală toate locurile din spitale pentru pacienţii COVID-19 sunt ocupate. Incidenţa crescută a infecţiei în rândul populaţiei îi face pe mulţi ieşeni care prezintă simptome de boală să solicite testarea la domiciliu. Însă, numărul de echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi este limitat.

În context, medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, susţine că în România se impune intrarea în lockdown timp de cel puţin două săptămâni. De asemenea, acesta subliniază că vaccinarea ar trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii profesionale.

„Este momentul să fie iniţiat un lockdown de cel puţin două săptămâni. De asemenea, ar trebui introdusă obligativitatea vaccinării unor categorii profesionale, precum cadrele medicale, cadrele didactice sau alţi angajaţi expuşi riscului", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

Medici ieşeni au declarat în ultimele zile că există o disperare în ochii pacienţilor, dar şi o oboseală fizică şi psihică în rândul cadrelor medicale.

Mii de pelerini ating şi sărută racla Sfintei Parascheva

În aceeaşi perioadă, la Iaşi are loc cel mai mare pelerinaj din Iaşi. Mii de persoane au venit la Iaşi pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost scoasă şi aşezată pe un baldachin special amenajat în Curtea mitropolitană.

Până la momentul publicării acestui articol, aproximativ 22.000 de persoane au trecut pe la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. 

Toţi pelerinii poartă măşti de protecţie, însă atunci când ajung la racla Sfintei Cuvioase Parascheva unii dintre ei aleg să-şi dea masca jos pentru a săruta moaştele sfinte. 

În context, la fiecare zece minute, suprafaţa de plexiglas aşezată peste racla depusă în baldachinul din curtea catedralei este dezinfectată.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Bilanţ COVID. Peste 10.000 de infectări cu SARS-CoV-2. Secţiile ATI sunt suprasolicitate

Jocul supravieţuirii pe timp de iarnă: Rusia face cărţile

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite