Cel mai vechi hotel din Iaşi, proiectat de faimosul Gustave Eiffel, este de vânzare. Fostul proprietar are datorii uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul judiciar al falimentarei SC Turism Moldova SA, controlată de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, va face o reevaluare a celor trei hoteluri din patromoniul firmei. Două sunt în centrul Iaşiului, iar unul în Botoşani. La finalul lunii ianuarie, în procedul început din 2014, instanţa a decis „dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare“.

Trei hoteluri din Moldova vor fi scoase la licitaţie pentru a acoperi datoriile de peste 10 milioane de euro ale SC Turism Moldova SA, firmă controlată de omul de afaceri ieşean Dănuţ Prisecariu. Administratorul judiciar a anunţat pentur 24 februarie o licitaţie pentru servicii de evaluare a celor trei hoteluri, aceasta fiind o primă etapă în procesul de vânzare.

Primul pe lista activelor ce urmează a fi evaluate este Grand Hotel Traian, un hotel de patru stele aflat în Piaţa Unirii, monument istoric cu influenţe neoclasice. Imobilul a fost proiectat în 1882 de faimosul Gustave Eiffel care şi-a pus semnătura şi pe Statuia Libertăţii şi pe Turnul din Paris care îi poartă numele. Hotelul are 68 de camere, un centru de conferinţe cu 3 săli multifuncţionale, cu o capacitate totală de 550 persoane. Construcţia hotelului a durat trei ani şi clădirea a fost ridicată pe locul unor dughene aparţinînd unui fost primar al Iaşilor, Scarlat Pastia. Acesta dorea să construiască un teatru în zonă, dar pentru că a dat faliment, proiectul a fost preluat de unul dintre creditori, societatea Creditul Urban, care i-a schimbat destinaţia în unitate de cazare.


Un alt imobil ce va fi evaluat este Hotelul Astoria, situat în lateralul Hotelului Traian. Spaţiul de cazare de trei stele deţine 36 de camere şi un centru Spa. Cel de-al treilea hotel, şi cel cu cea mai mare capacitate, este Rapsodia din Botoşani. Imobilul deţine 154 de camere, 3 săli de conferinţe care au o capacitate de 600 de persoane.



SC Turism Moldova SA este o societate pe acţiuni înfiinţată în 1991 prin reorganizarea unei foste întreprinderi cu capital de stat şi activează în „domeniul hoteluri şi restaurante, aceste activităţi asigurând cea mai mare parte a cifrei de afaceri a companiei“. Potrivit planului de reorganizare a societăţii din 2015, acţionarii persoane juridice sunt Ministerul Transporturilor, GP Hotels şi Estate Asset Company SRL, firma din urmă având şi cel mai mare pachet de acţiuni – 33,8%. La acţionari persoane fizice apar Dănuţ Prisecariu- 47,3% şi Eugenia Prisecariu- 16,2%. Din cauza problemelor economice, societatea lui Prisecariu a intrat în insolvenţă în sepembrie 2014 la cerere. În 2015 a fost aprobat un plan de reorganizare care nu a fost respectat, deoarece datoriile nu au putut fi acoperite.

Planul de reorganizare mai arată că „la nivelul lunii decembrie 2014, într-o situaţie financiară grea, fiind insolvabilă şi cu risc de faliment iminent“. Totodată, la finalul anului 2014, societatea avea datorii totale de 45,7 milioane de lei. Cele mai mari restanţe sunt pentru credite bancare pe termen lung, respectiv 35 de milioane de lei. Cele mai mari restanţe sunt la OTP Bank România SA, Banca Comercială Română SA şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi. Problemele financiare au continuat, iar datele fiscale depuse pe 2015 arată că societatea avea datorii totale de peste 44,2 milioane de lei. În urmă cu doi ani cifra de afaceri a societăţii a fost de 3 milioane de lei, iar anul s-a încheiat cu un profit net de 440.653 lei.

Mai mult, la începutul acestui an, instanţa a decis, printr-o sentinţă executorie „începerea procedurii generale a falimentului debitorului SC TURISM MOLDOVA SA“, „dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridicarea dreptului de administrare al debitorului“ şi „dispune sigilarea bunurilor din averea debitorului, indisponibilizarea imobilelor, a părţilor sociale şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni de lichidare“. Astfel, până pe 17 martie este termen pentru depunerea cererilor creanţelor născute în ultimii trei ani. Judecătorii au mai fixat „termen limită pentru întocmirea tabelului definitiv consolidat al creanţelor la 18.05.2017“.

hotel traian iasi

Citeşte şi:

Brand turistic cu potenţial fabulos, nesocotit total. Gustave Eiffel, arhitectul turnului din Paris şi a Statuii Libertăţii, are patru construcţii remarcabile la Iaşi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite