Cel mai prost interlop. Un raket s-a dat de gol după ce s-a ofticat la telefon că cineva îi fură din bani. „Niciodată nu am ajuns acasă cu atâta cât iese pe calculator”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raketul a fost interceptat în timp ce se plângea că o parte din banii obţinuţi din traficul de ţigări îi este furată FOTO Shutterstock
Raketul a fost interceptat în timp ce se plângea că o parte din banii obţinuţi din traficul de ţigări îi este furată FOTO Shutterstock

O reţea transfrontalieră de ţigări a fost destructurată de DIICOT după ce oamenii legii au interceptat mai multe conversaţii compromiţătoare purtate de membrii grupării. Una dintre discuţiile incriminatorii a surprins supărarea unuia dintre membri, care s-a plâns la telefon că cineva îi fură din bani.

Procurorii ieşeni investighează aproape 30 de persoane care, începând cu anul acesta, ar fi introdus în Iaşi cantităţi considerabile de ţigări de contrabandă. Tutunul era adus din Republica Moldova, de cele mai multe ori pe râul Prut, în zona localităţilor Bosia, Ungheni şi Golăieşti. Cele mai mari cantităţi se vindeau în Iaşi. 

Zeci de persoane au fost audiate în acest caz, şapte persoane fiin reţinute pentru 24 de ore şi duse la instanţă cu propunere de arestare preventivă. Şase dintre acestea ua fost arestate la domiciliu şi una plasată în Arestul Poliţiei: Lucian-George Morariu, Dănuţ-Costel Petrache, Ştefănel Amarghioalei, Lenuţa Toma, Nicuşor-Romică Pîrţac, Ciprian Constantin Pavel şi Ionel-Răzvan Iamandi.
 

 „Pentru activitatea de trecere efectivă peste frontieră a ţigărilor de contrabandă, transportul şi depozitarea pe raza localităţilor adiacente frontierei de stat (Ungheni, Bosia şi Golăieşti), au fost recrutate şi au aderat la grupul infracţional organizat alte 21 de persoane cetăţeni români şi moldo-veni“, au precizat procurorii.
 

Morariu şi Florin Costea, un tânăr ce nu se află pe lista celor reţinuţi, se ocupau de organizarea trecerii ţigărilor din Republica Moldova în România, de cele mai multe ori peste râu Prut. Cei doi primeau ţigările de la Ivan Postolachi, cetăţean basarabean. „Membrii grupului infracţional introduceau ţigaretele în România, peste râul Prut, cu ajutorul unor lansete şi a unor frânghii iar uneori  erau trecute înot, în ciuda temperaturilor scăzute. De asemenea, aceştia preluau şi transportau coletele cu ţigarete de la malul râului Prut  fie în spate, fie cu atelaje hipo până la locurile de depozitare din localităţile Bosia, Ungheni şi Golăieşti. În activitatea infracţională, membrii grupului apelau la anumite persoane care se deplasau, în calitate de antemergători, cu autoturisme, biciclete sau mijloace de transport în comun, în faţa autoturismelor în care erau transportate ţigările de contrabandă, cu scopul de a sesiza şi anunţa prezenţa echipajelor de poliţie“, au precizat procurorii DIICOT. 
 

Cum s-au dat de gol traficanţii   

Deşi, de cele mai multe ori, traficanţii discutau codat, denumind transporturile cu ţigări - de pildă, „căruţe cu fân“, în iulie, o discuţie în contradictoriu referitoare la bani i-a ajutat pe anchetatori. „În ziua de 1.07.2016, la ora 21:17, Costea Florin este contactat de către un bărbat X, cu accent specific Republicii Moldova, care îi transmite că lipsesc 3.000 de lei din suma de 24.000 de lei care reprezintă contravaloarea ţigărilor de contrabandă, astfel: «Costea Florin: alo!»; X: «ce faci?»; C.F.: «ce să fac, uite beau o bere»; X: «Ştii câţi erau de tot?»; C.F.: «ă?»; X: «21.700, înţelegi?»; C.F.: «şi cât trebuia să fie?»; «ar trebui să fie 24.500. Eu ţie îţi zic ţie, 3.000 de lei ăştia îmi dispar»; C.F.: F***-i Dumnezeul mă-sii»; X: «Dar nu-i prima dată, uăi! Eu de câte ori am calculat cu calculatorul, eu niciodată nu am venit acasă cu atâta. Niciodată nu am venit să fie 24! Mereu erau 18, 19, iar azi 21.700. Îţi zic fix în fix cât a fost, nicio treabă mai mult»; C.F.: «aha»; X: «Aici îi 3.000, dar 3.000 ăştia sunt 750 de euro ăi! Şi asta, aşa a fost mereu! Tu nu o controlezi pe aceea şi aceea te face! Aşa a fost mereu! Niciodată nu am ajuns acasă cu atâta cât iese pe calculator»“, se arată în documentele anchetatorilor, potrivit unor surse juridice.

În acest caz, DIICOT a capturat 310.000 de ţigarete provenite din contrabandă, suma de 105.300 de lei, dar şi telefoane mobile, binoclu, vâsle din plastic sau maşini. „În ceea ce îl priveşte pe clientul meu, având în vedere vârsta şi profilul moral al acestuia, o măsura preventivă mai severă ar fi fost excesivă şi ar fi putut crea riscul punerii în pericol a dezvoltării lui. Vom vedea şi dacă soluţia va rămâne definitivă“, ne-a precizat aseară avocatul Olivian Moroşanu, apărătorul lui Ciprian Constantin Pavel, unul dintre inculpaţii care a scăpat doar cu arest la domiciliu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite