Iasi: Ieşeanca-detector de căsătorii din interes

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iasi: Ieşeanca-detector de căsătorii din interes
Iasi: Ieşeanca-detector de căsătorii din interes

Cu ajutorul ei, au fost dejucate numeroase planuri ale cetăţenilor străini care s-au gândit să eludeze regulile de şedere în ţară cu ajutorul „soţilor de cumpărat".

Mirela lucrează ca ofiţer de interviuri în cadrul Serviciului pentru Imigrări Iaşi de un an de zile. Deşi afişează un zâmbet copilăros şi ochi angelici, ieşeanca a dovedit că are stofă în deconspirarea căsătoriilor de convenienţă. „Pentru a obţine cartea de rezidenţă în urma căsătoriei cu un cetăţean român, partenerul străin trebuie să vină la interviu. Dacă ajungem la concluzia că este vorba despre o căsătorie de convenienţă, cetăţeanul străin este returnat în ţara lui“, a declarat comisarul Sorin Gaiţă, şeful serviciului. Rolul Mirelei în cadrul instituţiei este cu atât mai important cu cât există pericolul ca unii dintre cetăţenii străini intervievaţi să aibă intenţii mai puţin ortodoxe care să vizeze securitatea statului. 

Poveşti de amor cusute cu aţă albă

Interviul cu Mirela are loc într-o cameră micuţă, mobilată doar cu o masă şi două scaune. Partenerii sunt chemaţi să vină odată, dar discuţiile cu ofiţerul se poartă separat. Interviul nu are un tipic anume. Singura regulă a acestuia este că nu există nicio regulă, iar Mirela conduce „ostilităţile“ în funcţie de personalitatea fiecăruia. Întrebările se pot referi la detalii mărunte de genul „Pe ce parte a patului doarme de obicei partenerul?“, până la întrebări legate de rudele acestuia, prietenii care au venit la nuntă, despre cum a fost luna de miere sau cât de sărată preferă mâncarea. Răspunsurile celor doi sunt apoi comparate, iar detaliile verificate la sânge.

De multe ori, cei care au plătit pentru a se căsători pică testul imediat ce sunt puşi să vorbească despre momentele petrecute împreună cu jumătatea lor. „Putem să-i întrebăm despre orice amănunt din viaţa de cuplu, însă niciodată despre cea intimă. Dacă îi întrebi cum au ajuns să se căsătorească, spun că s-au văzut, s-au plăcut şi s-au luat, sau răspund la întrebări cu «Da» sau «Nu». Uneori se întâmplă să nu ştie ce să răspundă“, povesteşte Mirela. Un alt aspect al căsătoriilor de convenienţă care poate duce la demascarea aranjamentului este faptul că partenerii nu se căsătoresc religios, ci doar civil. La polul opus, sunt cuplurile mixte, care şi-au legat destinele mânate de sentimente autentice.

„Acestora se vede că le face plăcere să vorbească despre ei, povestesc mult, oferă detalii, nu tremură, nu transpiră şi chiar ies cu zâmbetul pe buze de la interviu“, mai spune Mirela. Mai mult, aceştia nu se supără atunci când primesc vizite inopinate acasă din partea angajaţilor Serviciului pentru Imigrări.


Ce păţesc partenerii care mint

Nouă cupluri din 70 intervievate de Mirela anul acesta au fost prinse cu minciuna. La scurt timp după aceea, au deschis acţiuni de divorţ. Odată prins că şi-a aranjat căsătoria, un cetăţean străin este returnat imediat în ţara sa şi nu mai poate cere cartea de rezidenţă pe acest motiv. Partenerul plătit să spună „Da“ în faţa ofiţerului de stare civilă nu păţeşte nimic.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite