Baronul Nichita, cercetat cu repetiţie la DNA. Istoria unui dosar care a creat controverse între judecători şi procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Nichita este judecat deja în două dosare de corupţie FOTO Ionuţ Benea
Gheorghe Nichita este judecat deja în două dosare de corupţie FOTO Ionuţ Benea

Decizii contradictorii ale procurorilor şi judecătorilor într-un dosar în care este vizat fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita.

Magistraţii au viziuni diferite cu privire la modul în care dosarul, ce vizează un credit contractat de Primărie Iaşi, ar trebuie soluţionat. Este vorba de un dosar privind un credit de 200 de milioane de lei, contractat de municipalitatea ieşeană în 2007, şi despre care există suspiciuni că ar fi fost folosit discreţionar de conducerea de atunci a Primăriei.

În primă fază, DNA a clasat dosar invocând că fapta nu există, acesta fiind redeschis, în 2015, urmare a unei decizii luate de Tribunalul Iaşi. În primăvara aceasta, după o cercetare superficială, spun cei care l-au reclamat pe Nichita la DNA, dosarul a fost clasat încă o dată. Odată cu clasarea, DNA a dispus disjungerea uneia dintre acuzaţii, privind decontarea asfaltărilor de pe o stradă care nu există, acea parte din dosar ajungând la Parchetul de pe lângă Judecătorie pentru cercetări. Decizia de clasare a fost desfiinţată marţi, de Tribunalul Iaşi, care a decis reînceperea urmăririi penale şi continuarea cercetărilor.

Care au fost acuzaţiile

„Este a doua oară când magistraţii Tribunalului Iaşi stabilesc şi desfiinţează ordonanţa de clasare data de DNA şi solicita procurorilor să facă o cercetare penală completă, în sensul efectuării şi a unei expertize tehnice judiciare legată de calitatea asfaltarilor făcute din creditul Dexia de municipalitatea PSD, reprezentată la acea vreme de Gheorghe Nichita” ne-a spus Dragomir Tomaşeschi, avocatul omul de afaceri Sorin Ionescu, cel care a formulat plângerea din acest dosar.

Creditul contractat de Primăria Iaşi de la Dexia a fost folosit pentru modernizarea a 120 de străzi din municipiu. În raportul ANAF, întocmit în 2011, se arăta că mai multe lucrări ar fi fost acordate unor firme fără licitaţie. De asemenea, inspectorii de la ANAF mai precizau în raportul lor şi deficienţe cu privire la organizările de şantier.

“Din analiza actelor şi documentelor referitoare la obiectivul de investiţii «Proiectare şi execuţie lucrări de modernizare străzi în municipiul Iaşi, etapa I» s-a constatat că în perioada iulie 2007 – decembrie 2009 au fost decontate de către Municipiul Iaşi, cheltuieli cu organizarea de şantier, fără a exista documente justificative. Executanţii au determinat cheltuieli cu organizarea de şantier prin aplicarea unui procent de 3%, la valoarea situaţiilor de lucrări prezentate la decontare, fără a prezenta situaţii de lucrări aferente organizării de şantier sau alte documente care să ateste efectuarea unor cheltuieli conexe organizării de şantier”, se arata în raportul de control.

Investiţiile pentru care municipalitatea a efectuat un împrumut de 200 de milioane de lei de la Dexia sunt: reabilitarea infrastructurii rutiere, realizarea şi implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor, construirea de locuinţe sociale, realizarea şi implementarea sistemului informatic integrat, realizare pasajului Octav Bancila, reabilitarea si modernizarea iluminatului public al municipiului Iasi, finalizarea executiei lucrarilor la Hala Centrala, realizarea si implementarea cadastrului general.



 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite