Aparat unic în Moldova, la Institutul de Oncologie din Iaşi. Depistează cancerul de sân în stadiul zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând din această lună, medicii radiologi de la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi folosesc o metodă modernă pentru depistarea cancerului mamar în stadii incipiente. Ei au un mamograf modern cu ajutorul căruia pot realiza stereotaxii mamare, adică puncţii la nivelul sânilor. Până acum, aceste investigaţii  se făceau doar la Bucureşti şi la Cluj.

Institutul de Oncologie din Iaşi deţine singurul mamograf din Moldova cu care se pot face şi puncţii mamare. Dispozitivul a costat aproape 2 milioane de lei şi este folosit din această lună. Procedura se adresează femeilor care au prezenta probleme la sân. În mod normal, radiografiile clasice indică prezenţa nodulilor de foarte mici dimensiuni, dar nu pot stabili dacă este vorba de cancer. Mai mult, nodulii de numai câţiva milimetri nu sunt sesizabili nici la palpare.

Prin stereotaxia mamară, zona cu probleme se înţeapă cu un ac şi se extrage puţin ţesut care mai apoi este trimis spre analiză la laborator. Medicii spun că pot pătrunde în profunzimea ţesutului şi pot depista  cancerul în fază incipientă, care este vindecabil. 

  ‘’Dacă pe o radiografie se identifică  nişte mici anomalii, de câţiva milimetri, ele trebuie diagnosticate pentru a exclude un eventual cancer. Cu ajutorul acestui aparat poziţionăm sânul şi prelevăm ţesut din acei câţiva  milimetri. Poate depista cancerul în stadiul zero. Doar prin operaţie se mai poate face acest lucru, dar vă daţi seama că asta presupune o anestezie generală, tăiere, traumă chiar pentru pacientă’’, explică Raluca Pleşca, medic radiolog la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi. 

‘’Am simţit ca o înţepătură de albină’’

Procedura durează numai o oră, iar după şase zile pacienta primeşte rezultatul de la laborator şi află dacă nodulii sunt maligni sau benigni. Două paciente au fost deja investigate şi spun că procedura este simplă şi de mare ajutor. ‘’Este un aparat util, o procedură bună din punctul meu de vedere. Am simţit ca o înţepătură de albină. Este mai comod să vin la Iaşi, decât să trec munţii prin ţară ca să fac această investigaţie’’, spune una dintre paciente. 

Procedura este gratuită pentru paciente. Ele trebuie totuşi să-şi facă o programare la spital şi să se prezinte cu cardul de sănătate şi cu biletul de trimitere. Anul trecut, la Iaşi s-au depistat peste 300 de cazuri noi de cancer la sân.

Vă mai recomandăm:

Bolnavii de cancer din Moldova fac naveta sute de kilometri până la spital pentru tratament. Hotelul unde ar trebui să fie cazaţi a mai suferit o amânare

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite