A fost inaugurată cea mai mare sală de spectacole din Moldova. Cum a fost transformat un vechi cinematograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Unirii a Cinematografului Victoria din Iaşi    FOTO. Adevărul
Sala Unirii a Cinematografului Victoria din Iaşi    FOTO. Adevărul

A fost inaugurată cea mai mare sală de spectacole din Moldova. Un fost cinematograf din Iaşi a fost renovată pentru prima dată de la darea în funcţiune.

Vineri, 6 decembrie, Cinematograful Victoria din Iaşi a revenit la viaţă cu noua sală. Este vorba despre Sala Unirii, spaţiu din centrul Iaşiului care a fost complet renovat şi adaptat organizării de spectacole.

Inaugurarea oficială a Sălii Unirii din Cinematograful Victoria a avut loc vineri, 6 decembrie, la ora 11.00, odată cu desfăşurarea în premieră a spectacolului de teatru pentru copii „Harap Alb”, în regia Ericăi Moldovan. În aceeaşi zi, publicul este aşteptat la o întâlnire cu artiştii din spectacolul de dragoste şi amor, „Love and other things”, marca Liber Artis Orchestra, programat la ora 20.00.

În ajunul inaugurării oficiale, primarul Mihai Chirica şi Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional, au vizitat instituţia de cultură din Piaţa Unirii, oferind ultimele detalii despre investiţia în cel mai mare cinematograf din zona Moldovei.

„Reabilitarea Cinematografui Victoria face parte din programul municipal de reabilitare a sălilor de spectacol. Până acum am terminat proiectul Cinematografului Dacia la nivel tehnic de execuţie. Refacerea acestui cinematograf ne va costa în jur de 3 milioane de euro. De asemenea, Cinematograful Trianon, fost Republica, se află în fază finală de proiectare şi va fi reabilitat ca un monument istoric. De altfel, clădirea a suferit foarte mult în urma agresivităţii Partidului Comunist, care i-a distrus forma gotică, dar noi o vom reface după planurile originale. Sala Cinematografului Trianon va deveni cea mai mare din Moldova, ajungând la o capacitatea pe care o avea în anii ‘30, de 1.100 – 1.150 de locuri, refăcându-i toate lojele care i-au fost distruse”, a declarat primarul Mihai Chirica.

În noua Sală a Unirii se pot viziona atât filme, cât şi spectacole, dar se pot organiza şi alte activităţi culturale.

Pentru a efectua aceste schimbări, municipalitatea a trebuit să acţioneze în instanţă vechiul proprietar, RADEF.

Managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei, a declarat că asistăm la un moment de normalitate.  „Asistăm la un moment de normalitate. Cred că asta ar fi trebuit să se întâmple cu cinematografele de stat după 1990. Din păcate, un ochi plânge, un ochi râde. Cel care plânge o face pentru că a trebuit să aşteptăm 30 de ani, cel care râde priveşte faptul că, după doi ani şi jumătate de când am început procedurile legale de preluare, am reuşit să redăm comunităţii cea mai mare sală dintre cele patru cinematografe pe care le-am preluat”, a completat managerul Andrei Apreotesei.

Potrivit acestuia, peste  5.000 de ieşeni şi-au achiziţionat deja bilete la cele 20 evenimente care se vor desfăşura în luna decembrie la Sala Unirii. 

Sala cinematografului a fost renovată pentru prima dată de la darea sa în funcţiune, în anii '60, fiind modificată în totalitate.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite