Ziua şi bătaia în şcolile ieşene. Vezi profilul elevului-bătăuş VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii se bat frecvent în sălile de clasă (Foto Arhivă)
Copiii se bat frecvent în sălile de clasă (Foto Arhivă)

Săptămânal, psihologii consiliază câte cinci cazuri de violenţă între copiii de la şcolile din mediul rural ieşean. Specialiştii spun că agresorii sunt deopotrivă fete şi băieţi şi că sunt influenţaţi negativ de internet, jocuri pe calculator sau chiar de mediul familial.

Pumni, picioare, înjurături, ţipete, bruscări, toate sunt împărţite cu generozitate între elevi pe coridoarele şcolilor din mediul rural ieşean. Cearta de la mâncare, jignirile, adresarea de cuvinte obscene şi ameninţările cu intervenţia fraţilor mai mari după ore au fost problemele identificate într-o singură zi de psihologii ieşeni la o şcoală din mediul rural.

Elevii se ameninţau în timpul orelor, iar răfuiala avea loc în cele 10 minute de recreere când holul şcolii se transforma în „ring".

Bătaie cu pumni şi picioare între doi elevi în toaleta unui liceu din Iaşi (VIDEO)

Iaşi: Elevii, lăsaţi la mâna infractorilor (VIDEO)

Unul din conflictul aplanat de psihologi săptămâna trecută a avut loc între o fată şi un băiat, ambii elevi în clasa a VI-a. Băiatul îşi acuza colega că a surprins-o în momentul în care i-a desfăcut iaurtul, că au început să se certe, şi-au adresat reciproc înjurături, pentru ca în final tânăra să-l ameninţe cu bătaia.Un_copil_in_varsta_de_10_ani_a_murit_la_spital_dupa_ce_a_cazut_in_cap_in_curtea_scolii_0_574742676.html">Un copil în vârstă de 10 ani a murit la spital după ce a căzut în cap în curtea şcolii

„Mi-a zis că fratele ei mai mare o să mă bată după ore  şi m-a înjurat de mamă", sunt acuzele pe care elevul i le aduce fetei. Aceasta susţine însă că este îndreptăţită să-i aplice acest „tratament" colegului său. „Dacă el mă provoacă ce să-i fac? Nici el nu-mi dă pace. Ne certăm de mai mult timp şi de fiecare dată ne împăcăm, dar nu trece mult şi iar ajungem să ne batem", povesteşte fata în prezenţa psihologului.

I-a dezlipit retina

Specialiştii spun că acestea sunt cazuri cât de cât fericite, însă au avut situaţii când în urma unui act de violenţă unul dintre copii a avut nevoie chiar de operaţie. „Unul dintre cazurile pe care l-am consiliat şi a fost extrem de grav a fost când un elev de clasa a IV-a a fost lovit foarte dur de un altul de clasa a VII. A urmat drept consecinţă dezlipirea retinei, copilul avea deja nişte probleme de ordin oftalmologic, a fost nevoie de intervenţii. Agresorul a suportat nişte măsuri disciplinare, dar în principiu nu există un regulament atât de dur care să pedepsească cu exmatricularea", spune psihologul Ioan Gotcă, unul din cei trei specialişti din Iaşi care consiliază benevol elevii de la şcolile de la ţară.

Cauza majoră a agresivităţii în rândul elevilor este influenţa de pe internet şi de la jocurile pe calculator, conform speciliştilor.

Profilul elevilor-agresori

Psihologii spun că în prezent actele de violenţă sunt comise deopotrivă de fete şi băieţi, de toate vârstele. Mult mai predispuşi la agresivitate sunt minorii care au acest model în familie.

PSIHOLOGII FAC PORTRETUL ELEVILOR AGRESIVI

„Violenţele dintre copii au loc la toate categoriile, de la cei mai mici, până la clasa a opta. Cele mai multe agresivităţi se desfăşurau între elevii mai mari faţă de elevii mai mici. Fetele şi băieţii sunt la fel de agresivi, nu se mai face diferenţiere, mai ales dacă sunt anumite prototipuri de familii care sunt înclinate spre agresivitate", explică psihologul Ioan Gotcă.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite