Ziua Crucii, test greu pentru gurmanzi. Află ce nu ai voie să mănânci astăzi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înălţarea Sfintei Cruci
Înălţarea Sfintei Cruci

Creştinii ortodocşi sărbătoresc în fiecare an, pe 14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci, în popor cunoscută dub denumirea de Ziua Crucii, zi de post şi nelucrătoare.

Sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci preacinsteşte descoperirea de către împărăteasa Elena, pe Muntele Golgota, a crucii pe care a fost răstignit Iisus.

Ca multe alte sărbători religioase şi Ziua Crucii este marcată pe lângă post şi rugăciune prin o serie de tradiţii populare.

Credincioşii nu au voie să lucreze pe 14 septembrie pe câmp sau prin casă şi li se impune şi o restricţie culinară. În această zi nu se mănâncă usturoi, nuci, prune sau pepeni, alimente al căror miez se aseamănă cu crucea.

Ziua Crucii este considerată în popor vestitoarea toamnei şi e cea mai indicată zi în zonele viticole pentru a începere culesul viilor. Nu trebuie culeşi însă şi strugurii din utlima tufă de vie, aceştia fiind consideraţi „Strugurii lui Dumnezeu", o ofrandă.

Tradiţii de Rusalii.Ce puteţi păţi dacă nu respectaţi această sărbătoare VIDEO

Tot tradiţia spune că pentru ca anul care vine să aducă o recoltă bogată este bine ca preotul paroh să sfinţească via şi butoaiele cu vin.  

Tot de Ziua Crucii se bat nucii şi se adună ramurile de alun din păduri despre care se spun că au puteri miraculoase dacă sunt culese în această zi şi le aduce beneficii în sepcial fântânarilor care vor să găsească izvoare subterane.

Strigatul peste sat, stropitul fetelor şi focurile în cimitire, tradiţii respectate cu sfinţenie de Paşte în Moldova

14 septembrie are şi efect curativ în popor, fiind un leac pentru pomii care nu mai sunt rodnici. Bătrânii spun că gospodarii trebuie să atârnă de rândul copacilor cruci făcute din busuioc sfinţit la biserică, dar şi tulpini târâtoare de castraveţi şi pepeni, iar rodul se va aduna în aceşti pomi neroditori.

Ce să faci în Săptămâna Mare ca să-ţi meargă bine tot anul

De Ziua Crucii sunt şi superstiţii meterologice. Astfel, dacă pe 14 septembrie cocorii se pregătesc de plecare înseamnă că vremea se răceşte, dacă tună rezultă că va fi o toamnă lungă. Dacă sunt cârduri de ciori gălăgioase se anunţă căderea brumei.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite