Vorbele care au dus la acuzarea unui procuror ieşean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interceptările făcute în cazul procurorului Radu Moisescu, judecat pentru trafic de influenţă, nu duc lipsă de dialoguri picante. Anchetatorii spun chiar că acesta a „avut un comportament specific lumii interlope“, ameninţând telefonic un poliţist.

Dosarul în care ex-procurorul DIICOT Radu Moisescu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de avocatul Alexandru Bernic, acuzat de trafic de influenţă şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, adăposteşte dialoguri picante sau amuzante, însă în niciunul nu se exprimă explicit comiterea presupuselor fapte. DNA Iaşi susţine că pe 10 februarie, avocatul Alexandru Bernic şi procurorul Radu Moisescu ar fi primit 1.000 de euro, banii mai fiind numiţi „jucării“ după cum arată anchetatorii, de la suceveanul Ghorghe Catargiu, promiţându-i că vor interveni pentru a-şi primi înapoi un BMW indisponibilizat de poliţiştii de frontieră.

Anchetatorii mai susţin că Alin Curcă, acuzat în aceeaşi cauză de complicitate la trafic de influenţă, ar fi sprijinit demersurile avocatului Bernic de a primi banii de la Catargiu. Potrivit rechizitoriului, avocatul Bernic l-ar fi determinat pe colegul său Constantin Năstase, acuzat la rândul său de fals în înscrisuri sub semnătură privată, să întocmească un contract de asistenţă juridică care să acopere provenienţa banilor.

„Ţi-am făcut ce trebuia să-ţi fac“

Potrivit anchetatorilor, Radu Moisescu ar fi făcut pentru Catargiu o cerere de restituire a maşinii cu care s-ar fi dus apoi la procurorul de caz, căruia i-ar fi spus că îl cunoaşte pe Catargiu şi că e de bună credinţă. Procurorul i-ar fi cerut însă să înregistreze cererea la procurorul de serviciu din ziua respectivă.

Catargiu Gheorghe (C.G.): Salut, Gigi sunt. Mi-a zis Alec să te sun!
Moisescu Radu (M.R.): Da, Gigică. Ştiu eu ce-i de făcut! Stai calm! Aşteaptă până la unu jumătate că vorbim atunci! Sună-mă la unu jumătate...
C.G.: Bine
M.R.: Ţi-am făcut ce trebuia să-ţi fac, stai cuminte!
C.G.: Bine

Moisescu şi Bernic, doi „scrupuloşi“

Într-o altă convorbire telefonică, dintre Catargiu şi Curcă, primul îşi exprimă intenţia de a garanta plata pentru rezolvarea problemei cu maşina, cu o brăţară din aur în valoare de 3.000 de euro.

Catargiu Gheorghe (C.G.): Îţi aduc ţie un ceas de aur, o brăţară de aur de 3 mii, nu de o mie! Vorbeşte cu Alec să deie drumul la treabă, că după-masă îi dau banii! Şi-ţi aduc acuma să i-i duci...
C.A.: Dar nu ăi, ăi... că ăştia îs scrupuloşi, doar ţi-am zis să nu încurci că ei îs f....i în c...! Că o vorbit şi ei mai departe şi nu-s...! N-ai cu cine... (...)
C.G.: ...eu mai înainte m-a trezit Alex...
C.A.:  Da păi m-a sunat şi pe mine: „Dom-le ce facem, dom-le? Că uite, mă sună oamenii şi nu ştiu ce să...“ Nu ştiu frate, da-i complicat cu ăştia! Trebuia deodată să te gândeşti la treaba asta că ăştia...
C.G.: ...eu până la urmă luam ieri de la Suceava dacă ştiam că e aşa, dar el ştii cum o zis atuncea „Oi, întâi o iei şi pe urmă... problema!“
C.A.: Da nu auzi că mi-o zis mie acuma că o apucat să se pronunţe faţă de om, înţelege! Ia şi-i dă, na! „Hai să mergem să bem ceva“

La cinci zile după data când anchetatorii spun că banii au ajuns la avocatul Bernic şi la procurorul ieşean, Catargiu îl sună pe Moisescu:
Moisescu Radu (M.R.): Ia zi!
Catargiu Gheorghe (C.G.): Ce faci domnu Radu?
M.R.: Ce vreau eu
C.G.: Foarte bine. De mult nu mai pot să spun vorba asta. Cândva o spuneam şi eu.
M.R.: Ia zi!
C.G.: Eu am vorbit cu Alex acuma mi-a zis să-ţi dau ţie telefon. Da s-a rezolvat ceva?
M.R.: Măi omule nu mai îmi da mie telefon
C.G.: Eu am zis, eu l-am întrebat pe Alex şi mi-a zis că „sună-l pe Radu“
M.R: Vorbeşte cu Alin da?
C.G.: Da. Bine.
M.R.: Vorbeşte te rog cu Alin. Zi-i lui Alin să mă sune. Nu mă înnebuni
C.G.: Eu am pus întrebarea asta la Alex şi a zis că „sună-l pe Radu“
M.R.: Deci fără mine, fără mine mori
C.G.: Corect. OK
M.R.: Nici nu-ţi imaginezi. Te rog, nu mă mai suna. Te rog frumos.
C.G.: Ştiu. Bine.
M.R.: Te pup
C.G.: Bine Radu. Pa, pa
M.R.: Hai să mergem să bem ceva
C.G.: Îs la Suceava, că cu mare drag veneam
M.R.: Da. Mergem să bem ceva. Râdem. Nu mă mai...nu, nu... vorbeşte cu Alin te rog
C.G.: Da, bine
M.R: Nu pe telefoane. Te rog frumos
C.G.: Bine, bine
M.R.: Hai te pup

Anchetatorii mai spun că după ce a aflat că solicitarea de restituire a maşinii fusese respinsă, Catargiu şi-ar fi primit banii înapoi.
Fostul procuror a declarat că acest dosar este o farsă judiciară şi că a fost instrumentat pentru ca el să fie linşat mediatic. „Sunt perfect nevinovat, nimic din ce scrie acolo nu este adevărat. Nu sunt probe decât ca să mă defăimeze nişte oameni care îmi vor răul“, a precizat la momentul trimiterii sale în judecată Radu Moisescu.

Procurorii DNA Iaşi mai susţin în actul de trimitere în judecată că fostul procuror ar fi avut „un comportament specific lumii interlope prin ameninţarea telefonică la 29 martie 2011“ a unui ofiţer de poliţie judiciară în legătură cu activităţile desfăşurate în acest dosar şi că acest aspect face obiectul cercetărilor derulate într-un alt dosar la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite