Portret/ Vlad Cepoi dă aripi scenei botoşănene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Cepoi
Vlad Cepoi

S-a născut în Iaşi, a studiat în Bucureşti, iar de anul trecut colaborează cu Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoşani, la care a avut deja două premiere. Când întrebarea „ce vrei să te faci când vei fi mare?“ era agasant de la modă, el se gândea să se facă actor.

Suna „altfel“ decât doctor sau avocat. În clasa a VIII-a, însă, şi-a dat seama că are abilităţi de regizor. „Atunci am jucat în piesa ˛«Doamna ministru» a lui Branislav Nuşici. Era regizată de Horea Popescu, iar el se convertise în asistentul său, aşa că nu i-a fost greu să se remarce. Aşa că s-a lămurit: avea să se facă regizor.

Întoarcerea acasă

După anii de liceu, în care a stat aproape de scena festivalurilor de teatru pentru licee şi de cea a Teatrului Naţional din Iaşi, a devenit student al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“.

„În Bucureşti am regizat «Dactilograful» de Murray Schisgal, piesă care a fost nominalizată la Gala Tânărului Actor HOP în 2008. Ioanei Barbu, care a jucat în piesă, i-a adus premiul „Sică Alexandrescu“ pentru interpretare“, spune Vlad. După un an şi mai bine de lupte crâncene cu „capitalismul“, a hotărât să se retragă în provincie.

„Fluturii“, piesa care se vede cu aripile

Teatrul „Mihai Eminescu“ din Botoşani avea loc pentru un regizor „proaspăt“. A hotărât să dea Bucureştiul pe Botoşani. S-a apucat de treabă. Piesa de debut pe scena bătrânului teatru avea să fie „Fluturii sunt liberi“ a lui Leonard Gershe.

Cu „Fluturii“,  Vlad a făcut ca Sala Studio a Teatrului „M. Eminescu“ să pară neîncăpătoare. La fiecare spectacol a fost nevoie de scaune suplimentare. Cele 70 de locuri s-au transformat în 100 şi chiar mai bine. Spectatorii au privit, au ascultat muzica şi au lăsat ca piesa să schimbe ceva în ei. După succesul cu „Fluturii“ din Botoşani şi din celelalte oraşe în care s-a jucat, ieşeanul a oferit publicului „Tom şi Jerry“ de Rick Cleveland. Din nou, tânărul regizor ieşean a adus publicul la teatru. Intenţionează să-l ofere şi ieşenilor la Gala UNITER, în luna aprilie.

Barul care aduce ieşenii acasă

Tot în luna aprilie Vlad mai promite un proiect ieşenilor. Este vorba despre propriul bar, făcut după gusturile şi profesia lui.

„Iaşiului îi lipseşte un astfel de bar. Vreau să aduc trupe de teatru din ţară. Iniţial, mă gândeam să fie câte una în fiecare săptămână, dar n-o să-mi permit, aşa că va fi una lunar, iar în rest vor juca actori din Iaşi. Vreau să organizez concerte şi proiecţii“, spune Vlad.

De altfel, barul şi ce se va întâmpla în incinta sa mai au un scop: în timp, ar putea readuce ieşenii de calitate în oraşul natal pentru a-l reconstrui. Vor avea ce.

Profil

Născut: 23 iunie 1983, Iaşi.
Studii: A absolvit Facultatea de Teatru, specializarea Regie, la UNATC Bucureşti.
Familie: Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

De ce vrei să-ţi deschizi propriul bar?
Barul va fi în primul rând locul unde intenţionez să dau viaţă mai multor proiecte. Acolo vor avea loc frecvent spectacole cu actori din Iaşi şi din ţară şi concerte. Oraşului îi lipsesc spaţiile în care se întâmplă cu adevărat ceva şi vreau să schimb asta.

Când vei aduce spectacolul „Tom şi Jerry“ de la Botoşani la Iaşi?
În luna aprilie va avea loc Gala Premiilor UNITER la Teatrul Naţional din Iaşi şi atunci voi prezenta publicului cea de-a treia piesă regizată de mine, la care ţin mult, „Tom şi Jerry“. Spectacolul îi are în distribuţie pe Gheorghe Frunză, Vali Popa şi Ovidiu Ivan, actori cu care mă înţeleg foarte bine.

Ce-i place
„Soarele, marea, oamenii fericiţi şi, nu în ultimul rând, filmele regizate de Giuseppe Tornatore“, spune ieşeanul Vlad Cepoi.

Ce nu-i place
„Ignoranţa şi egoismul. De aici derivă altele. Mă enervează oamenii care «ştiu ce-i ăla teatru». Cred că un artist care ştie ce face, care a găsit răspunsuri la toate întrebările, trebuie să se lase de teatru“, adaugă tânărul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite