Viorel Creţu, poliţistul-poet de la graniţa de est a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajatul Poliţiei de Frontieră a scris sute de strofe înşirate pe coli de hârtie sau pe care le păstrează în calculator.

Viorel Creţu provine dintr-o familie de militari de carieră. Născut în Bârlad, poliţistul spune că s-a mutat la Iaşi doar pentru frumuseţea oraşului. „M-a fascinat oraşul, oamenii de aici. În 1988 am venit în Iaşi“, spune Viorel Creţu. Cu toate că are la bază o pregătire tehnică, poliţistul şi-a descoperit şi latura artistică. A scris până acum sute de strofe de poezie despre viaţă, dragoste, suferinţe sau pentru copii. „Când îmi vine inspiraţia, scriu. Am scris despre orice până acum, chiar şi poezie pentru copii. Am scris o poezie despre realităţile sociale din România. M-am trezit dimineaţa şi o aveam în minte şi când am ajuns la birou am pus-o pe hârtie“, povesteşte poliţistul-poet.

Pasionat şi de proză
Câteva din creaţiile sale au fost publicate în revista Poliţiei de Frontieră editată la Bucureşti. Una dintre mândriile sale este poezia „Oraşul meu iubit“ pe care a scris-o cu ocazia zilei de 15 ianuarie, la omagierea lui Mihai Eminescu. „Atunci a fost recitată de actori ai Teatrului Naţional şi m-au întrebat dacă o pot lua cu ei ca să o citească şi în alte oraşe“, a spus Creţu.

Printre subiectele abordate de poliţist s-a numărat şi decesul fostbalistului Nicoale Dobrin, căruia i-a compus o poezie chiar în ziua în care acesta a murit. „Am în birou într-un plic o poezie, o scrisoare către Dumnezeu şi când nu voi mai fi, aceea vreau să-mi fie citită ca necrolog“, a mai spus Creţu. Acesta a mai menţionat că intenţionează să adune o parte din poezii într-un volum şi să îl publice. Poliţistul este pasionat şi de proză şi epigrame. „Epigrame mai scriu câte unui coleg când mă mai supără. Am început să scriu şi un roman, dar m-am oprit deocamdată pentru că nu mai aveam inspiraţie“, a încheiat Viorel Creţu.

Profil
Născut. 23 ianuarie 1967, oraşul Bârlad, Vaslui.
Studii. Şcoala Militară de Tancuri şi Auto, Piteşti.
Familie. Căsătorit, are o fată.

Întrebări şi răspunsuri
De unde vă vine inspiraţia pentru poeziile pe care le compuneţi?
Cred că este un dar. Mă preocupă foarte mult chestiunile ezoterice. Sunt un om credincios şi foarte apropiat de Dumnezeu. Un concediu chiar mi l-am petrecut la o mănăstire din localitatea Pojorâta unde i-am ajutat pe călugări la treburile zilnice.
Cum sunt văzute poeziile dumneavoastră de către alţi artişti?
M-am dus cu o parte din ele la Horia Zilieru. Mi-a spus că pe o scară de la 1 la 10 îmi dă un 7 şi să continui să scriu. Am trimis şi la Vadim Tudor şi la Adrian Păunescu, dar nu am primit răspuns de la ei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite