VIDEO Alternativă la stres: Evadări cu bicicleta în weekend în jurul Iaşiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De peste şase ani, pasionaţii de mountain-bike din Capitala Moldovei se întâlnesc în fiecare weekend pentru a străbate împrejurimile Iaşiului. De-a lungul timpului, peste 300 de cicliştii au participat la aceste călătorii. În fiecare săptămână, imagini cu aceste evadări sunt postate pe youtube, cea mai mare platformă de fişiere video din lume.

Iniţiativa a apărut în 2005, odată cu crearea pe internet a site-ului forum.iasibike.org. În acest cadru online, pasionaţii mersului pe bicicletă au putut să discute pentru a stabili ieşiri pentru weekend.

1 Mai, sărbătorit de ieşeni în aer liber, pe două roţi

„Disciplinele se numesc mountain-bike şi cross-country. Lumea care intră pe site foloseşte forumul pentru a stabili întâlniri pentru sfârşitul de săptămână şi aleg traseul pe care vor să meargă. Scopul este de a face mişcare, dar nu singur. În felul acesta mai socializezi, descoperi locuri pe care nu le ştiai şi mai vezi un porc mistreţ, o căprioară. Ai parte şi de o aventură", a explicat Andrei Ivaşc, un ieşean care participă la aceste ieşiri din 2005.

„Pentru a face aceste călătorii, este nevoie mai întâi de o bicicletă, preferabil cu suspensie măcar pe faţă pentru zonele accidentate. Este indicat ca cicliştii să aibă şi pantaloni speciali cu burete în şa pentru a combate efectele neplăcute ale statului îndelung în şa", a adăugat Ivaşc.

Călătoriile variază ca durată de la câteva ore până la o zi întreagă. Cel mai puţin se merge cam 30 de kilometri iar maxim se parcurg şi 150 de kilometri. Cicliştii nu merg mereu pe şosea, ci aleg să parcurgă distanţele pe drumuri forestiere, cărări şi în general zone destinate mersului la picior. De cele mai multe ori, cicliştii aleg trasee din zonele Dobrovăţ, Bârnova, Hadâmbu sau Voineşti.

Pentru cicliştii care doresc mai mult decât doar să meargă pe traseu există concursuri de amatori organizate peste tot în ţară. „Cam o dată la două săptămâni este un concurs în ţară. Acum două săptămâni a fost un astfel de concurs la Iaşi în zona Tomeşti-Păun, pe suprafeţe mari de pădure. Nişte concurenţi din Bucureşti mi-au spus că nu-şi închipuiau ca atât de aproape de Iaşi să fie zone atât de bune pentru mountain-biking", a spus Andrei Ivaşc.

În acest weekend este programat încă un astfel de concurs, în cadrul FestudIS. Primul dintre ele are loc sâmbătă, 14 mai, cu plecare de pe platoul Bucium. Duminică, 15 mai, va avea loc proba de cross-country, cu plecare de lângă Bârnova.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite