Universităţile ieşene, în umbră peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii care vin la Iaşi să studieze şi-ar dori ca universităţile din oraş să fie mai vizibile la nivel internaţional
Tinerii care vin la Iaşi să studieze şi-ar dori ca universităţile din oraş să fie mai vizibile la nivel internaţional

Nicio instituţie de învăţământ superior din Capitala Moldovei nu se regăseşte în clasamentul internaţional Times Higher Education, top de prestigiu, realizat în funcţie de 13 criterii de performanţă

Toate cele cinci universităţi de stat din Capitala Moldovei au fost uitate într-un top realizat la nivel internaţional, deşi la nivel naţional  sunt recunoscute ca fiind unele dintre cele mai bune.
Clasamentul Times Higher Education a fost realizat ţinându-se cont de 13 indicatori diferiţi de performanţă utilizaţi pentru a acoperi toată gama de activităţi universitare, de la predare la cercetare sau transferul de informaţii. Aceşti 13 indicatori au fost comprimaţi, ulterior, în cinci criterii, respectiv mediul educaţional, cercetarea, citarea lucrărilor, veniturile şi perspectiva internaţională.


Topurile, importante pentru imaginea ţării


Conform acestei modalităţi de analiză a performanţelor, niciuna dintre universităţile din ţară nu a fost inclusă în clasament. Şefii instituţiilor de învăţământ ieşene susţin că acest lucru se datorează subfinanţării bugetului Educaţiei. „Ar trebui să comparăm şi bugetele universităţilor din top cu cele din România. Eu aş vrea ca o universitate din ţară să fie în top, dar trebuie să ne uităm şi la alocarea de resurse financiare de la noi. Ce putem face este să sperăm la mai bine“, a declarat Vasile Vîntu, prorectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Cu toate acestea, profesorul susţine că, deşi nu a auzit de topul Times Higher Education, ar fi bine dacă una dintre universităţile din Iaşi să fie inclusă în acesta. „Este bine, totuşi, când o universitate se află într-un top, indiferent de criteriile de care s-a ţinut cont. Toate clasamentele spun ceva. Pentru noi, acum este importantă ierarhizarea programelor de studii. Restul topurilor sunt importante şi pentru imaginea ţării respective. Dar trebuie să ţinem cont că în lume sunt mai multe tipuri de clasamente“, explică prorectorul de la USAMV.


Şi şeful de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Vasile Astărăstoae, susţine că nu este la curent cu clasamentul internaţional. „Nu cred că este unul dintre clasamentele din lumea academică internaţională. Universitatea de Medicină ieşeană a fost clasificată de Asociaţia Universităţilor Europene drept o universitate de cercetare avansată. Aceasta este o recunoaştere a valorii. Ceea ce ne-am propus noi am realizat. Avem o evoluţie ascendentă. În evaluarea CNCSIS am crescut de la poziţia 18 la locurile 4-5“, a spus Astărăstoae.


Printre universităţile care nu au ratat intrarea în topul Times Higher Education se numără Harvard, Stanford, Princeton, Cambridge sau Oxford.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite