Unii adolescenţi ieşeni sacrifică vacanţa ca să ia Bacalaureatul în sesiunea din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciprian Doroftei şi Raluca Loghin învaţă zilnic câte 4-5 ore pentru a lua probele în toamnă. Adolescenţii sunt doar doi dintre cei 3.270 de candidaţi înscrişi la sesiunea a doua a examenului de maturitate.

Ciprian Doroftei, absolvent al Colegiului Tehnic „I. C. Ştefănescu“ din Iaşi, a renunţat la excursiile pe care le făcea în vacanţele de vară pentru a-şi îndrepta imaginea în faţa părinţilor. Tânărul a obţinut la Bac note de 5 la matematică şi fizică şi 5,10 la limba română.

Rezultatele l-au dezamăgit, mai ales că timp de jumătate de an a făcut meditaţii în particular la obiectele de profil real. Ba mai mult, a depus contestaţie la fizică, dar nota i-a fost scăzută la 4. „Dezamăgirea a fost foarte mare pentru că mă aşteptam să iau note peste 6. Nu mi-a rămas decât să învăţ şi asta fac în fiecare zi. După ce îi ajut pe ai mei la treburile gospodăreşti stau şi fac variantele de test din anii trecuţi, rezolv probleme din culegeri şi învăţ din manuale“, spune Ciprian.
Visul de a urma Facultatea de Mecanică i-a fost spulberat doar pe jumătate. „Iniţial mi-am luat gândul de la facultate, dar acum când fac teste şi văd că întrunesc o notă de 7 parcă mi-a mai revenit speranţa“, adaugă Ciprian.

Biologia, bat-o vina

Nici Raluca Loghin, o altă absolventă a aceluiaşi colegiu, nu a simţit că se află în vacanţă pentru că învaţă intens la biologie. În prima sesiune a obţinut nota 7 la română, 5 la matematică şi 5 la biologie.

Zilnic face teste din culegeri, iar munca sa pare să dea roade. „În momentul actual obţin 7-8 la testele pe care le fac conform baremului de corectare. Mi-am luat manualele din clasele a IX-a şi a X-a, o culegere de teste şi studiez intens“, spune Raluca. Tânăra intenţionează să urmeze cursurile şcolii postliceale FEG. Pentru că numai 43,08% din candidaţii din vară au promovat, profesorii au hotărât să facă meditaţii cu elevii picaţi. Deşi sunt gratuite, acestea nu par însă să aibă succes.

Nu vin la Meditaţii

Profesoara de matematică Liliana Dorofte nu are mai mult de 7 elevi prezenţi pe şedinţă, deşi în total ar trebui să vină circa 100 de tineri. Mai mult, aceştia sunt elevi la frecvenţă redusă.
„Cei care au familie, copii sau serviciu îşi rup din timp şi vin la meditaţii. Din cei aproape 60 de elevi de la zi, abia dacă vine câte unul. Este o lipsă totală de dezinteres din partea lor“, spune profesorul Liliana Dorofte. Bacalaureatul de toamnă începe pe 22 august cu evaluarea competenţelor de comunicare orală în română. Probele scrise au loc între 29 august şi 2 septembrie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite