Unde găsim cele mai ieftine locuinţe din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un apartament vechi cu două camere costă cel puţin 28.500 de euro în Dacia, iar în Copou ajunge la minimum 49.500 de euro. Aceste tarife sunt cu 1,5% mai mici decât anul trecut şi specialiştii în imobiliare anunţă că preţurile vor continua să scadă.

Preţul apartamentelor din municipiul Iaşi a continuat trendul descendent din ultima perioadă, conform unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară Darian. „Cele mai căutate apartamente în această perioadă sunt cele cu două camere, decomandate, în blocuri construite după 1980“, a explicat Tudor Stoica, agent imobiliar.

Cele mai ieftine apartamente vechi, cu două camere, se găsesc în prezent în cartierele Mircea, Galata, Nicolina, CUG, Alexandru şi Dacia, unde cele mai mici valori oscilează între 28.500 şi 29.500 de euro. Urmează, în ordinea creşterii preţurilor, cartierele Tătăraşi, Păcurari şi Podu Roş, cu valori de 33.000 şi 34.000 de euro.
Vârful ierarhiei este rezervat apartamentelor amplasate în Centru şi în Copou, cu preţuri ce variază între 44.500 şi 49.500 de euro pentru cele mai ieftine locuinţe cu două camere.

Faţă de prima jumătate a anului 2010, preţurile la apartamentele vechi au coborât cu 1,5% în primul semestru al acestui an, până la o medie de 900 de euro pe metrul pătrat. În ceea ce priveşte apartamentele noi, acestea au fost mai scumpe în medie cu 72 de euro pe metrul pătrat, cu 8% în plus faţă de apartamentele vechi.

„Până în 2008, puterea de cumpărare a populaţiei era susţinută de condiţiile facile de creditare, ceea ce a dus la o supraevaluare a preţurilor la apartamente. Odată cu schimbarea acestor condiţii, valoarea imobilelor este în scădere. Dacă nu ar fi fost creditul «Prima casă», preţurile s-ar fi prăbuşit şi mai puternic“, a precizat Stoica. Raportat la restul ţării, Iaşiul se află pe locul patru, cu un preţ mediu pe metru pătrat al apartamentelor vechi de 900 de euro. Primele trei locuri ale ierarhiei sunt ocupate de Bucureşti (1.008 euro), Cluj-Napoca (1.000 euro) şi Ploieşti (914 euro).

În ceea ce priveşte premizele pentru perioada următoare, specialiştii în imobiliare avertizează că preţurile vor continua să scadă. „Nu îmi pare bine să recunosc, dar preţurile la apartamente vor mai scădea. Momentan avem de-a face cu un efect invers faţă de boom-ul economic, în care chiar şi cine are bani este sceptic şi nu riscă să plătească în condiţiile în care valoarea imobilelor scade“, a încheiat Tudor Stoica

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite