Un student ieşean a câştigat o bursă Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un student ieşean a fost recompensat de oficialii Google cu o bursă în valoare de 7.000 de euro pentru anul universitar 2010-2011 şi o vizită de două zile la sediul companiei din Zurich.

<!--[if gte mso 10]>

Andrei George Petraru, student în anul II la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Al. I. Cuza, a fost selectat alături de alţi şase studenţi din Germania, Italia, Franţa, Irlanda, Israel şi Scoţia. Bursa a fost câştigată în urma unui proiect şi a unui eseu în care tânărul informatician a povestit cum dizabilitatea i-a afectat viaţa. În principiu am scris că în anii '90 încrederea că o persoană cu handicap poate face faţă în sistemul educaţional normal era destul de scăzută. Am luptat cu sistemul, iar în cele din urmă profesorii au înţeles că am capacităţi de studiu foarte bune, chiar dacă paralizia cerebrală îmi afectează puţin capacităţile de exprimare“, ne-a povestit Andrei.

Se luptă pentru calificarea la Jocurile Paralimpice Londra 2012

Luptător din fire, Andrei a mai dat o lecţie de viaţă celor din jur. Pasionat de ciclism, el s-a apucat de acest sport, iar succesele au şi început să apară. „În 2007 m-am apucat de sport de performanţă, para-ciclism, iar după ani de muncă am ajuns să mă clasez în primii 10 la Campionatele Mondiale de Para-ciclism din 2009“, a mai spus studentul. În prezent, el face parte din echipa de ciclism Tusnad Cycling Team, unde luptă pentru calificarea la Jocurile Paralimpice Londra 2012.

Deşi are un CV încărcat de rezultate meritorii, Andrei este foarte modest. „Am fost foarte fericit când am aflat de selecţia Google, dar totuşi nu trebuie să uităm anii de muncă din spatele acestui succes. Mi-aş dori ca Uniunea Europeană să sprijine mai mult accesul persoanelor cu dizabilităţi în mediul academic“, a mai spus Andrei.

„Mentalităţile se schimbă greu“

Regretul lui este că o persoană cu dizabilităţi trebuie să muncească mai mult decât cei “normali“ pentru a învinge prejudecăţile sociale. „Tinerii cu dizabilităţi nu sunt sprijiniţi să-şi urmeze visul, nu sunt consiliaţi de ajuns şi uite aşa, o ţară ca România, în care numărul persoanelor cu dizabilităţi este mare, are doar o singură medalie la Jocurile Paralimpice, iar Ucraina, de exemplu, merge acasă cu zeci de medalii. Iar Ucraina nu e ţară din UE“, a mai spus Andrei.

Totuşi, el este convins că „deşi mentalităţile se schimbă greu, încet vom ajunge pe drumul cel bun“.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite