Un ieşean a primit daune de 3.000 de euro pentru că a stat în închisoare pe nedrept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Iaşi i-au acordat 3.000 de euro daune morale lui Petru Ungureanu pentru că a stat 11 luni după gratii, deşi probele nu îl incriminau. Decizia pare însă să nu îl mulţumească pe ieşeanul care a cerut 500.000 de euro despăgubiri morale şi 14.400 de lei materiale.

Sentinţa nu este însă definitivă. În anul 2006 Petru Ungureanu şi Adrian Bouleţ au intrat în vizorul anchetatorilor după ce o femeie şi un bărbat au reclamat că au fost tâlhăriţi. Potrivit rechizitoriului, pe 1 decembrie 2005 Adrian Bouleţ i-ar fi sustras lui Valeriu Bulea 195 de lei după ce acesta a părăsit o sală de jocuri mecanice din cartierul Tărăraşi.  

Anchetatorii susţin că pe 16 decembrie a intrat într-un bloc de pe Aleea Rozelor şi în timp ce prietenul său, Petru Ungureanu (26 de ani) stătea la uşa imobilului, a lovit-o pe Crizantema Vornicu şi i-a furat geanta în care avea 1.700 de lei şi un telefon.

Ungureanu a fost acuzat de complicitate la tâlhărie, deşi victima a declarat că nu îl putea recunoaşte. Prietenul lui a fost trimis în judecată pentru tâlhărie.

Magistraţii Tribunalului Iaşi au decis că nu sunt suficiente probe care să-i incrimineze pe cei doi tineri şi i-au achitat în 2007. Decizia a fost menţinută şi de Curtea de Apel Iaşi şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Mai citiţi şi:

Iaşi: Cer 1.500 de euro pentru fiecare zi de închisoare

În luna februarie  2010 Petru Ungureanu a cerut 500.000 de euro daune morale şi 14.400 de lei daune materiale pentru că a fost închis 11 luni pentru o faptă care nu s-a dovedit că a fost comisă de el.

"Sunt profund dezamăgit de această hotărâre care ne demonstrează încă o dată "egalitatea" de care beneficiază toţi cetăţenii în faţa legii. Ce se mai poate spune când un comisar de poliţie este dezdaunat cu 30.000 euro de către statul român, pentru ca a fost acuzat pe nedrept de comiterea unei infracţiuni, în timp ce clientul meu, un cetăţean simplu, care a stat doar un an în închisoare pe nedrept, este  îndreptăţit la 3.000 euro pentru repararea prejudiciului moral. Sunt deosebit de curios, care ar fi fost suma acordata pentru repararea prejudiciului moral pentru oricare dintre cei care l-au reţinut, acuzat ori arestat pe clientul meu, dacă ar fi fost reţinuţi la rândul lor, fie şi pentru o zi. Prin cuantumul acestor despăgubiri, se încurajează practic arestarea oricărui cetăţean indiferent dacă acesta este sau nu vinovat de săvârşirea vreunei fapte", a declarat Bogdan Tufeanu, avocatul lui Ungureanu.

Pentru că ieşeanul Costel Chiraşcu a stat 555 de zile după gratii magistraţii au decis să-i acorde 100.000 de lei daune morale şi 15.700 de lei daune materiale.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite