Iaşi: UPDATE „Filantropica“, o reţea de falşi afacerişti, a fost săltată cu mascaţii (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: UPDATE „Filantropica“, o reţea de falşi afacerişti, a fost săltată cu mascaţii (GALERIE FOTO)
Iaşi: UPDATE „Filantropica“, o reţea de falşi afacerişti, a fost săltată cu mascaţii (GALERIE FOTO)

 Procurorii DIICOT au ridicat, ieri, o reţea de falşi afacerişti care au înşelat zeci de firme cu CEC-uri fără acoperire

Zeci de persoane din Bucureşti, Iaşi, Prahova şi Bacău au fost ridicate de acasă şi aduse la Iaşi la audieri. Prejudiciul este de peste 1,9 milioane de lei.

Una dintre cele mai mari reţele de înşelăciuni prin firme fantomă şi de spălare de bani din ţară a fost destructurată ieri de procurorii ieşeni. La acţiune au participat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate şi trupele de intervenţie de la Poliţia de Frontieră Iaşi.


Anchetatorii au ridicat zeci de persoane pe care le-au adus la audieri la Iaşi. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în luna martie, Dan Riscu, originar din Năvodari, Constantin Ştefan, din Focşani, Alexandra Pit, din Arad, toţi trei daţi în urmărire generală, şi Dan Elleneş au pus bazele unei reţele de înşelăciuni prin firme fantomă şi emitere de file CEC fără acoperire. Ei au racolat persoane cu venituri modeste din mai multe judeţe cărora le-au oferit bani pentru a deveni administratorii unor firme cu „vechime”.


Înşelăciuni cu file CEC


Pentru ca firma să aibă credibilitate, cei patru, împreună cu alţi membri ai reţelei, au închiriat cu documente false spaţii pentru birouri şi depozite. unii membri ai grupării identificau societăţi comerciale, care să transfere, în baza unor documente fictive, sume de bani în conturile unor societăţi aparţinând reţelei. Ulterior din bancă banii erau ridicaţi de alte persoane. "Banii, astfel reciclaţi, au fost restituiţi reprezentanţilor societăţii comeriale, pentru acest lucru încasând un comision", spun anchetatorii.

Apoi o parte dintre suspecţi ar fi contactat firme din ţară de la care achiziţionau bunuri pe care le plăteau cu file CEC false.De la o firmă din Baia Mare au cumpărat garnituri de pat în valoare de 16.700 de lei, de la una din Prahova produse de unică folosinţă, de 9.300 de lei, iar de la altele cereale. Apoi, marfa era dusă în depozite. Când administratorii firmelor păgubite voiau să-şi încaseze banii, CEC-urile erau refuzate de bănci pe motiv de „lipsă totală de disponibil în cont“.


Vânzătorii nu mai reuşeau să dea de urma afaceriştilor deoarece sediile şi depozitele dispăreau. Suspecţii îşi mutau apoi activitatea în alte locaţii din ţară. Între timp, unii dintre cei cercetaţi vindeau marfa repede sub preţul pieţei. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat firmelor este de 200.000 de lei, iar suma de bani reciclată în perioada iunie-septembrie este de 1,7 milioane de lei. 

Procurorii ieşeni i-au audiat ore în şir pe suspecţi, iar în cursul zilei de astăzi o parte dintre aceştia vor fi aduşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite