Iaşi: UPDATE Căldură cu ţârâita în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: UPDATE Căldură cu ţârâita în oraş
Iaşi: UPDATE Căldură cu ţârâita în oraş

Conducerea CET a raţionalizat furnizarea agentului termic ca pe timpul lui Ceuşescu, din cauza lipsei combustibilului. Orarul zilnic de încălzire, cel puţin până pe 9 noiembrie, este 19.00 - 7.00. Meteorologii prognozează o încălzire uşoară a vremii abia de vineri. Până atunci, temperaturile vor varia între -6 şi 2 grade Celsius.

Ora 14.00 Şefii Primăriei au anunţat la amiază că s-a majorat cota la gaz şi că va fi distribuită căldură şi în timpul zilei în funcţie de solicitări. "În urma discuţiilor cu Romgaz, s-a aprobat suplimentarea cotei de gaz cu 5.000 de metri cubi, s-a ajuns la 23.000 de metri cubi pe oră. În aceste condiţii, vom putea furniza căldură şi în timpul zilei, dacă temperaturile de afară se menţin aceleaşi", a afirmat viceprimarul Gabriel Grigore. Acesta a mai adăugat că sunt probleme la unele puncte termice din Păcurari la care încă se fac lucrări de modernizare, iar agentul termic în aceste zone va fi distribuit abia la sfârşitul săptămânii.

Citeşte şi:

Ieşenii sunt condamnaţi de şefii municipalităţii să se încălzească la aragaz sau la radiatoare. Deşi temperaturile din ultimele zile i-ar determina pe toţi consumatorii CET să ţină deschise în continuu caloriferele, acest lucru le este imposibil. „Locuiesc pe şoseaua Păcurari şi nu am primit căldură deloc. Am sunat peste tot şi am fost trimis de la CET la punctul termic şi la asociaţiei. Cine mă poate lămuri de ce nu am căldură? Îngheţ de frig în casă!”, a spus revoltat ieşeanul Petru Murgoci.

Probleme cu furnizarea căldurii s-au înregistrat şi în alte cartiere, precum Tătăraşi, Podu Roş şi Nicolina. „Stau în Tătăraşi şi caloriferele mele abia se încălzesc noaptea. Ni s-a spus ba că primim căldură şi ziua, ba că nu, pentru că nu au cu ce să o producă. Cred că rezervele de cărbune se asigură din vară, nu în prag de iarnă”, a spus Bogdan Alecsa, profesor.

Doar 12 ore de căldură

Reprezentanţii CET au anunţat că nu pot asigura căldura şi în timpul zilei. „Nu putem asigura căldura şi în timpul zilei pentru că nu putem majora cota de gaz impusă de Romgaz. Am stabilit un program de furnizare a căldurii noaptea, între 19.00 şi 7.00”, a spus Neculai Parasc, purtătorul de cuvânt al CET. Şefii centralei speră să primească până la sfârşitul săptămânii viitoare un transport de 70.000 de tone de huilă. Combustibilul este livrat dinspre Africa de Sud şi ar urma să ajungă în portul Constanţa pe 9 noiembrie. Chiar dacă ar intra cărbunele la termen în ţară, ar mai dura cel puţin şapte zile pentru a-l aduce până la Iaşi.

Ieşenii au rămas şi fără apă caldă

Mai mult, astă-noapte CET a sistat şi apa caldă pentru a putea asigura căldura. Astfel, locuitorii din oraş nu au beneficiat până dimineaţă la ora 7.00 de apă caldă. „Ieri, după după 21.00, am oprit apa caldă în tot oraşul pentru a putea asigura căldura. Dimineaţă, s-a reluat furnizarea apei calde, acest lucru nu se va repeta şi în seara asta”, a precizat reprezentantul CET.

În acest moment, peste 100 de scări din municipiu au sistată apa caldă şi căldura din cauza datoriilor, iar restul locuinţelor primesc agent termic doar în intervalul stabilit de reprezentanţii centralei termice.

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite