Iaşi: Ţepara UE mai cere o expertiză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul Magdei Ţepoi, fosta şefă a Camerei de Comerţ Iaşi, se judecă de cinci ani

După ce a fost condamnată la cinci ani şi jumătate de închisoare pentru „infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene“ ieşeanca a cerut o nouă expertiză contabilă.

Dosarul Magdei Ţepoi, fosta preşedintă a Camerei de Comerţ a Regiunii Unu Nord Est (CCRUNE) bate pasul pe loc. După aproape cinci ani de procese şi un an de când a fost condamnată în primă instanţă, ieşeanca a cerut efectuarea unei noi expertize contabile.


Am prezentat în instanţă motivele pentru care am cerut o nouă expertiză. Avem încredere în justiţia ieşeană că va admite această probă“, a spus scurt Ionel Nechita, avocatul Magdei Ţepoi. Ieşeanca a cerut şi audierea lui Mihail Vlasov, fostul său avocat şi a lui Florin Zamfirescu, directorul unei publicaţii ieşene.


Am solicitat şi audierea domnului Vlasov deoarece am considerat că deţine date importante pentru această cauză“, a spus avocatul fostei preşedinte CCRUNE. Pe de altă parte, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi consideră că de-a lungul celor cinci ani de proces s-au administrat probe suficiente.


Ţeapă de 133.000 de euro


Inculpata are dreptul în orice fază a procesului să propună probe. Apreciem că judecarea la fond a fost completă şi că în apel nu se mai necesită administrarea de probe noi. În acest fel se va prelungi probabil durata de soluţionare a cauzei“, a precizat procuror Luminiţa Merişescu, purtătorul de cuvânt al DNA Iaşi. Magda Ţepoi a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie în anul 2005.

Iniţial, magistraţii au cercetat-o pe ieşeancă pentru că ar fi deturnat 211.000 de euro din fonduri europene, dar în cele din urmă prejudiciul s-a recalculat la valoarea de 133.000 de euro. Potrivit rechizitoriului, banii ar reprezenta o parte din finanţarea unui proiect european cu fonduri nerambursabile, derulat în perioada 2003-2004. Suma plătită firmelor favorizate la licitaţiile pentru implementarea proiectului PHARE s-ar fi întors la Camera de Comerţ, prin intermediul unor contracte de publicitate pe site-ul Camerei sau în publicaţia „Lumea ieşeanului“.


În decembrie anul trecut, magistraţii Judecătoriei au condamnat-o pe Magda Ţepoi, care între timp a fost numită reprezentant al oamenilor de afaceri români la UE, la cinci ani şi jumătate de închisoare. Pe lângă pedeapsă, judecătorii au dispus ca Ţepoi să plătească 133.000 de euro Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor. Până atunci, ieşencei i-a fost pus sechestru pe vila din Copou.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite