Iaşi: Dan Chirleşan: „Am intrat în UE înaintea României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Dan Chirleşan: „Am intrat în UE înaintea României“
Iaşi: Dan Chirleşan: „Am intrat în UE înaintea României“

Profesorul conduce „Submarinul galben“, o asociaţie de proprietari din Iaşi care a trecut de la datorii uriaşe la plata facturilor în avans.

Ar fi putut să devină un om de afaceri prosper datorită spiritului de antreprenor, dar a preferat catedra, unde încearcă în fiecare zi să fie un reper pentru studenţii săi. „Cred că este mai important că învăţ sute de tineri să-şi deschidă propriile afaceri decât să fi început eu o singură afacere“, explică Dan Chirleşan.

Datorită perseverenţei, a câştigat bătălia cu birocraţia şi a dovedit, din 2003 încoace, că acolo unde există voinţă se pot face schimbări radicale. „Când m-am mutat în cartierul CUG, în 2001, eram foarte entuziasmat de apartamentul pe care mi-l luasem, însă după câteva zile am rămas fără apă caldă. Atunci mi-am dat seama că pentru a-mi fi bine, trebuie ca şi vecinii mei să o ducă bine. Aşa am început tatonările pentru a ne administra singuri“, povesteşte ieşeanul cum s-a înfiinţat asociaţia „Submarinul galben“ din CUG. Pentru început, profesorul a trebuit să lupte cu neîncrederea vecinilor. Înlocuirea coloanei de apă rece cu una nouă a redus facturile încă din prima lună cu 100 de metri cubi.

A urmat încheierea de contracte individuale cu furnizorii de utilităţi, montarea unei centrale termice pe bloc şi s-a ajuns până într-acolo încât membrii asociaţiei îşi plătesc anticipat facturile pe baza consumului mediu din ultimii ani. „A fost o terapie de şoc. Oamenii au reacţionat pozitiv când au simţit efectele măsurilor luate împreună“, completează ieşeanul.

Au obligat Primăria să le asfalteze strada
Lucrurile nu s-au oprit aici. Nemulţumiţi de faptul că în jurul blocului lor nu exista iluminat public, iar strada era neasfaltată de ani buni, membrii asociaţiei de pe strada Hlincea au dat în judecată Primăria şi au cerut rezolvarea acestor probleme. „A durat ceva timp, dar strada a fost reparată, iar după doi ani de la iniţiativa noastră au apărut şi stâlpii de iluminat “, îşi aminteşte Chirleşan.


Acum asociaţia îi ocupă foarte puţin timp profesorului universitar, căci a redus birocraţia la minimum. Pentru că facturile sunt afişate şi plătite în avans pe anul 2009, ieşeanul se va ocupa de hârtii doar două, trei zile în luna decembrie, când va face regularizarea şi va achita eventualele diferenţe între consumul estimat şi cel facturat de furnizorii de utilităţi. „A devenit un sistem foarte simplu, care poate funcţiona de la sine“, mai spune ieşeanul. Cursurile la universitate nu au început încă, dar Dan Chirleşan lucrează la proiecte prin care universitatea „Al. I. Cuza“, unde lucrează, să primească fonduri europene.

Profil

Născut. 22 noiembrie 1971, Bistriţa Năsăud.
Studii. Doctor în finanţe.
Familie. Căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cel mai greu pas de la înfiinţarea asociaţiei?
Pentru a-i convinge pe oameni că prin noile investiţii vom schimba în bine lucrurile le-am explicat mai întâi pe limba lor ceea ce trebuia să facem. Mulţi erau muncitori la Fortus, dar am reuşit să comunicăm. În scurt timp am ajuns «asociaţia minune» cum ne numeau furnizorii, căci eram singura din ţară care-şi plătea cu trei şi chiar şase luni anticipat furnizorii. Am intrat în UE înaintea României.
Care este ultimul proiect al „Submarinului galben“?
Anveloparea scării de bloc. Am depus toate documentaţiile necesare imediat ce a fost lansat programul naţional şi acum aşteptăm să primim fondurile necesare.

Ce-i place

Profesorul preferă să-şi petreacă timpul în compania familiei, precum şi a elevilor săi. Se implică cu plăcere în treburile gospodăreşti şi citeşte mai ales cărţi de specialitate din domeniul economiei. „Îmi mai place să călătoresc şi absorb ca un burete dornic să asimileze ceea ce reprezintă repere pozitive în alte state de pe glob“, afirmă Dan Chirleşan.

Ce nu-i place

Cele mai rele lucruri i se par proiectele din administraţie care nu sunt duse la bun sfârşit de cei abilitaţi să facă acest lucru, precum şi lentoarea reformelor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite