Iaşi: Doar un sfert din fondurile UE, contractate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Doar un sfert din fondurile UE, contractate
Iaşi: Doar un sfert din fondurile UE, contractate

Cele mai multe proiecte pentru care se pot demara licitaţii vizează refacerea drumurilor. Bani vor veni şi pentru modernizarea unor instituţii.

Pe toate cele cinci axe de finanţare ale Programului Operaţional Regional (POR) au fost depuse proiecte la nivelul Regiunii Nord-Est. Cu toate acestea, până în prezent doar pentru o mică parte dintre fonduri s-au semnat contracte de finanţare şi au intrat în faza de selecţie a execuţiei.

Contestaţiile, o piedică
Dintre cele 539 de milioane de euro, fonduri nerambursabile disponibile pentru cele şase judeţe, au fost contractate în jur de 116 milioane de euro. „Stăm foarte bine în ceea ce priveşte proiectele depuse. Problemele apar după semnarea contractelor de finanţare. Pe de o parte se observă o încetineală din partea beneficiarilor în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor, iar pe de altă parte sunt probleme în asigurarea cofinanţării proiectelor”, a precizat Constantin Apostol, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Cele mai multe contracte de finanţare au fost semnate pentru modernizarea drumurilor, dar banii europeni vor veni şi pentru refacerea instituţiilor de învăţământ, a celor sanitare şi pentru promovarea turismului. Contestaţiile dau însă bătăi de cap. „Sunt unele proiecte întârziate din cauza contestaţiilor şi asta pentru că legea este incompletă. Aceste obiecţii ar trebui soluţionate foarte repede”, a afirmat Constantin Apostol.

Luna trecută a fost semnat şi contractul pentru singurul proiect care vizează întreaga Regiune Nord-Est. Acesta presupune achiziţia de echipamente specifice intervenţiilor rapide în situaţii de urgenţă. În judeţele Vaslui, Botoşani, Bacău, Neamţ, Suceava şi Iaşi vor ajunge echipamente  în valoare de 45 de milioane de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite