Tupeu de interlop: „Te omor. Îţi iau gâtul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceastea sunt cele mai frecvente ameninţări pe care le-au primit, de-a lungul timpului, magistraţii ieşeni de la infractori. Unii judecători şi procurori au fost nevoiţi să ceară pentru o perioadă protecţia poliţiştilor din cauza dosarelor cu interlopi pe care le-au avut în lucru.

„Ştiu unde stai“, „Te omor“, „Îţi  iau gâtul!“. Aceste cuvinte le-au auzit unii dintre magistraţii ieşeni în timp ce-i cercetau sau îi judecau pe o parte dintre membrii lumii interlope.

Unii judecători şi procurori nu au băgat în seamă ameninţările, însă alţii au făcut plângeri la Poliţie, au beneficiat de protecţie sau chiar şi-au mutat familia în altă localitate. Cel mai recent caz în care s-a cerut protecţie este al magistratului care i-a arestat la sfârşitul lunii ianuarie pe o parte din membrii familiei Corduneanu, cercetaţi pentru înşelăciuni, şantaj şi trafic de persoane. Cu toate că nu a fost ameninţat de cineva în mod direct, judecătorul a preferat să apelze la poliţişti.

În octombrie anul trecut, Mona Pivniceru, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, a primit pe adresa Curţii de Apel Iaşi o scrisoare în care era ameninţată cu moartea. „Vedea-te-aş moartă, cu dric la poartă şi cai mascaţi!“, se precizează în scrisoarea semnată „telespectator“ şi datată 25 septembrie 2009, Oradea. Cu toate acestea, judecătoarea a decis să nu apeleze la Poliţie.

„Eliminare“ pentru judecător

În unul dintre cele mai răsunătoare cazuri pe care le-a instrumentat pe când era procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Bucureşti, procurorului Vasile Chifan i-a fost asigurată protecţia. „Am beneficiat de protecţie specială. La audieri şi în sală am fost ameninţat cu moartea, iar unul dintre judecători a primit un trandafir roşu, care însemna «eliminarea»“, îşi aminteşte procurorul.

După ce în 2004 doi membri ai clanului Corduneanu au fost arestaţi, mai mulţi poliţişti şi magistraţi au primit ameninţări.  Procurorul de caz a fost nevoit să-şi ducă familia în afara Iaşiului, mama unui poliţist a fost bătută, iar casa unui ofiţer a fost spartă de autori necunoscuţi.

După ce dosarul celor doi interlopi a ajuns la instanţă, magistratul care judeca procesul s-a abţinut pentru că ar fi fost ameninţat şi i-au fost sparte gemurile maşinii.

Pentru că aceste riscuri există, am cerut Consiliului Superior al Magistraturii  să constituie un fond special pentru astfel de cazuri, Aurel Dublea, judecător.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite