Iaşi: Trocul revigorează piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Trocul revigorează piaţa imobiliară
Iaşi: Trocul revigorează piaţa imobiliară

Proprietarii care au rămas blocaţi cu zeci de terenuri sunt dispuşi să le dea pentru autovehicule aflate în stare bună.

Citeşte şi:

Preţul terenurilor, dezumflat de lipsa cumpărătorilor

Agenţii imobiliari, regizori de filme

Proprietarii de loturi mici de pământ sunt tot mai receptivi la schimburi, pentru a „scăpa“ de proprietăţile cu care sperau să-şi rotunjească veniturile. Pentru că preţul terenurilor a scăzut la jumătate faţă de anul trecut, ieşenii acceptă să le schimbe pe maşini. Ba mai mult, unii proprietari le dau la schimb şi pentru apartamente.

„Tranzacţiile au luat amploare din cauza crizei financiare. Faptul că obţin greu credite de la bănci, precum şi dobânzile mari, îi determină pe mulţi să-şi dea maşina pentru proprietăţi imobiliare. Măsura a mai animat puţin piaţa terenurilor“, afirmă Tudor Stoica, de la agenţia Terra.

Maşinile, verificate mai întâi la service
Numeroase înţelegeri s-au încheiat pentru autoturisme marca Opel, Ford şi Mercedes. „Cele mai multe tranzacţii care se încheie astfel se situează în jurul valorii de 20.000 de euro, maximum 30.000 de euro“, spune Mitică Târnăveanu, reprezentant al agenţiei Inter Imobiliare. Trocurile de pe piaţa imobiliară nu au o valoare foarte mare, iar suprafeţele tranzacţionate în acest fel sunt în cele mai multe cazuri de 500-700 de metri pătraţi. Pentru a nu fi păcăliţi, proprietarii de terenuri cer înainte de semnarea actelor documente  suplimentare, care să ateste faptul că autovehiculul este în stare funcţională şi nu are probleme tehnice. „Cei care încheie tranzacţia merg la un service autorizat, unde autovehiculul este evaluat de un specialist. Ei vor să se asigure că nu vor fi păcăliţi“, adaugă Mitică Târnăveanu.

Terenurile se mai dau şi pentru apartamente, dar astfel de schimburi sunt mai rare pentru că ieşenii cer mai multe locuinţe la pachet, care să ajungă la o valoare apropiată cu cea a proprietăţii lor. Acesta este şi cazul ieşeanului Mihai Condrea, care a schimbat un teren de 900 de metri pătraţi, situat în centrul Iaşiului, cu trei apartamente.

De aproape un an am postat un anunţ de vânzare, dar pentru că nu au apărut clienţi dau terenul pentru trei apartamente. Sunt pe punctul de a semna actele cu un client cu care sunt în negocieri avansate“, afirmă ieşeanul care a moştenit de la părinţi o casă într-o zonă centrală.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite