Trimişi la Urgenţe de medicii de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşenii veniţi pentru un control de rutină aşteaptă cu orele pe holurile de la Urgenţe
Ieşenii veniţi pentru un control de rutină aşteaptă cu orele pe holurile de la Urgenţe

Zeci de ieşeni cu afecţiuni uşoare fac coadă pe holurile spitalelor din oraş pentru o banală consultaţie. Medicii primari refuză să prescrie reţete compensate şi să dea bilete de trimitere pentru investigaţii, în semn de protest faţă de prevederile contractului cadru pe 2010.

Gălăgie, agitaţie şi nervi mulţi la Unităţile de Primire Urgenţe (UPU). Rămaşi fără medicamente compensate sau fără trimiteri pentru investigaţii minore, ieşenii s-au înghesuit pe la spitalele din Iaşi în speranţa unui tratament gratuit. Cei mai mulţi medici de familie au fost liberi astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Fie că este vorba despre un furuncul, o viroză uşoară sau de astenie, aceştia şi-au luat numărul de ordine pentru a fi siguri că primesc tratament şi îndrumare.

„Am aflat de la ştiri că doctorii nu dau trimiteri, aşa că am venit direct aici. Până la urmă tot aici ajungeam. Am venit cu mama, care are probleme cu tensiunea şi nu voiam să pierd timp doar ca să aflu că tot pe cont propriu trebuie să mă descurc“, a spus un ieşean aflat la UPU, la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

Medicii, supraaglomeraţi

Cadrele medicale de la UPU spun că numărul pacienţilor care li se adresează direct este în general ridicat pentru că ieşenii preferă să nu piardă timp la cabinetul medicului de familie.

Avem foarte mulţi bolnavi, iar jumătate din personal este liber astăzi pentru că e Ziua Sănătăţii. Un procent important din cazurile de aici nu reprezintă afecţiuni grave şi, din nefericire, se întâmplă ca un pacient care are o problemă superficială să se plângă mai mult decât unul care este într-o stare mai gravă, dar care îşi aşteaptă rândul. 

„Nici nu ai cu cine vorbi“

Sunt şi ieşeni care au fost trimişi chiar de medicul de familie.  „Mama are o formă mai gravă de astenie, leşină. În fiecare primăvară păţeşte asta. Medicul de familie mi-a spus că nu-mi poate da bilet de trimitere şi ne-a trimis direct aici. Nu mai avem nicio informaţie. E multă agitaţie, nici nu ai cu cine vorbi“, a explicat Ovidiu Meluşcă (42 de ani), venit la „Sf. Spiridon“ de la Hălăuceşti.

Nici la Spitalul „Sf. Ioan“ de pe Copou situaţia nu e mai relaxată. „Avem mulţi pacienţi care vin pentru consultaţie, iar deontologia ne obligă s-o facem cu seriozitate. Sperăm doar ca problemele medicilor primari să nu ne afecteze foarte grav. Mă gândesc la cazul de la Timişoara, când un pacient a atacat un medic de la Urgenţe pentru că nu i-a dat o reţetă compensată. Noi nu putem da reţete“, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, şeful UPU Copou.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite