Trei ore la rând pentru un buletin nou, de Iaşi (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Sârbu este una dintre ieşencele nevoite să se înghesuie pentru buletin la Evidenţa Populaţiei
Alina Sârbu este una dintre ieşencele nevoite să se înghesuie pentru buletin la Evidenţa Populaţiei

Atât durează calvarul de la coada pentru schimbarea actului de identitate. Mulţi ieşeni aşteaptă până le expiră actul de identitate înainte să vină la Serviciul pentru Evidenţa Populaţiei.

Ieşenii care au nevoie de buletin nou trebuie să se trezească dis-de-dimineaţă ca să ajungă printre primii la coada infernală de la Serviciul pentru Evidenţa Populaţiei. Cei care vin la ora 8.00, când începe programul, au parte de o surpriză neplăcută. „Sunt aici de la ora 8 şi 40 de minute şi am prins bon de ordine cu numărul 120. Am aşteptat până acum să îmi vină rândul la ghişeu pentru depunerea actelor, iar de aici mă mai aşteaptă o coadă, pentru poza de buletin. Este «minunat»“, a spus Alina Sârbu, solicitantă.

 Pentru a fi siguri că vor primi bonuri de ordine, unii ieşeni se aşează lângă intrarea în sediul Serviciului pentru Evidenţa Populaţiei înainte de răsăritul Soarelui. „Am ajuns aici la ora 5.55. Ştiu că unele persoane au stat şi de cinci ori la rând şi tot nu au reuşit să-şi depună documentele pentru schimbarea actelor, aşa că am preferat să sacrific câteva ore de somn pentru a rezolva dintr-un foc“, spune ieşeanca Nicoleta Stîngu. La ora 8.00, când se deschid ghişeele, coada formată din 200 de oameni ajunge până în stradă. Când porţile se deschid ieşenii se grăbesc să ia bon de ordine.

Aglomeraţie zilnică la Evidenţa Populaţiei

Un singur aparat foto

Pentru cei care nu au plătit taxa de 11 lei pentru schimbarea actelor, urmează o deziluzie cruntă. „A trebuit să ies din rândul de la bonuri ca să plătesc la casierie. Până să mă întorc se terminaseră bonurile şi am luat numerele de la coadă, deşi sunt aici de la ora 7.00“, explică Cosmin Prodan (18 ani). Urmează apoi ore de aşteptare până când îţi vine rândul să depui actele necesare înnoirii cărţii de identitate. De aici trebuie să stai la un alt rând pentru singurul aparat foto unde se fac poze tip buletin. În medie, timpul de aşteptare este de trei ore.

Aglomeraţie zilnică la Evidenţa Populaţiei

Reduceri drastice de personal

Situaţia pune la încercare nervii celor care vin mai multe zile pentru a obţine cartea de identitate. „S-au făcut reduceri de personal unde nu trebuie, iar acum stăm la coadă cu zilele ca dobitocii pentru un drept pe care îl plătim“, exclamă Nicu, unul dintre nemulţumiţi. Reducerile de personal de la buletine au avut loc anul trecut, când prin Ordonanţa de Guvern numărul 63 au plecat 14 oameni.

Iaşi: Aglomeraţie la Spitalul „Sf. Ioan“. Pacienţii sunt internaţi la Registratură

„În prezent funcţionăm cu 17 persoane. Cu încă zece oameni am avea suficient personal pentru a face faţă solicitărilor. Chiar dacă legea a fost revizuită în 2011, nu avem voie să facem angajări, aşa că săptămâna viitoare vom detaşa aici cinci oameni din cadrul Primăriei“, explică Marius Bodoga, directorul Serviciului pentru Evidenţa Populaţiei Iaşi.

Aglomeraţie zilnică la Evidenţa Populaţiei

Personalul redus nu este singurul motiv al haosului de la buletine. „Sediul în care funcţionăm este din 1982, fiind valid cerinţelor de acum 30 de ani. Din acest motiv dorim să ne găsim un sediu nou, unde să fie şase ghişee, fiecare cu cameră foto şi o sală de aşteptare. Până la finalul lunii iulie se vor putea face programări pe internet“, precizează Bodoga.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite