Tradiţia din Joia Mare, răpusă de lipsa călugărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ortodocşii din Iaşi nu mai pot participa în acest an la ceremonia spălării picioarelor, care avea loc în Joia Mare la Mănăstirea Golia. Anul acesta tradiţia nu mai poate fi respectată în capitala Moldovei şi s-a mutat la Mănăstirea Sihăstria din judeţul Neamţ.

„Ceremonia spălării picioarelor nu se mai ţine la Iaşi. Motivul este acela că la Mănăstirea Golia nu sunt suficienţi călugări pentru a practica această tradiţie. Singurul loc din eparhia noastră unde se mai ţine este în judeţul Neamţ, la Mănăstirea Sihăstria“, a explicat  Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.


Catolicii din Iaşi au însă şansa să asiste la ceremonia simbolică în această seară, de la ora 18.00. „La noi, ritul prin care este amintit gestul lui Iisus de umilinţă de la Cina cea de Taină are loc seara, când este şi Liturghia Cinei Domnului“, a spus Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif“.


Ceremonia în timpul căreia preoţii spală picioarele altor feţe bisericeşti şi ale enoriaşilor reprezintă un gest simbolic de umilinţă, care trimite la Cina cea de Taină, când Hristos a spălat picioarele Apostolilor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite