Iaşi: Tot mai mulţi copii vor să se sinucidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Tot mai mulţi copii vor să se sinucidă
Iaşi: Tot mai mulţi copii vor să se sinucidă

Tinerii resimt lipsa afecţiunii şi a comunicării din familie

Citeşte şi:

De ce se sinucid adolescenţii?

Organizaţiile nonguvernamentale atrag atenţia asupra faptului că tot mai mulţi tineri se gândesc să-şi pună capăt zilelor.

Problemele în familie, presiunea din partea părinţilor pentru a obţine rezultate foarte bune la învăţătură, certurile cu prietenii, sunt doar câteva dintre motivele pentru care numeroşi adolescenţi recurg la gesturi extreme după ce cad în depresii. Psihologii atrag atenţia că persoane cu vârste din ce în ce mai mici încearcă să-şi ia viaţa.


Tinerii consiliaţi de noi aveau vârste între 15 şi 19 ani, dar în alte proiecte am întâlnit şi copii cu vârste mult mai mici de 9-10 ani care au avut tentative de suicid, din motive care pentru unii par banale: o medie mai mică la un anumit obiect“, a spus Gicuţa Luca, psiholog în cadrul Fundaţiei Serviciilor Sociale Bethany.


Soluţia pentru probleme: comunicarea


Aceasta a precizat că principala cauză a acestor gesturi extreme o reprezintă lipsa de comunicare şi afecţiune din familie. În cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene s-a încercat consilierea cât mai multor tineri care au recurs la gesturi disperate, dar şi a familiilor acestora.

Din cauza lipsei de afecţiune şi a dialogului, copilul are un comportament deviant pentru a atrage atenţia. Începe să consume droguri, alcool şi recurge la tentative de suicid. În cadrul proiectului «S.O.S.! Alege viaţa!», am consiliat 56 de tineri, iar familiile acestora s-au implicat în şedinţe. Am avut chiar o bunică de 60 de ani care a fost consiliată de noi“, a afirmat psihologul.  În ultimele luni, în jur de 2.000 de tineri şi 1.000 de părinţi au fost informaţi cu privire la frecvenţa actelor de suicid în rândul adolescenţilor, care la rândul lor au transmis mai departe mesajul campaniei.


Am împărtăşit din informaţiile primite în cadrul proiectului. Am spus tinerilor că nu este cea mai bună alegere aceea de a-şi lua viaţa, că există oameni care vor să-i asculte tot timpul“, a spus Gabriela Nica, elevă în clasa a X-a la Liceul „Ştefan cel Mare“ din Hârlău.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite